Autohuur, wie heeft er geen vraag over?

Nee hè, niet weer een vraag of artikel over autohuur? Ja toch wel, want vraag jezelf af wat je wilt als je een auto wil huren en meer dan alleen de prijs….

Als je naar Ibiza gaat dan is een auto bijna altijd een must. Ga je naar Ibiza om alvast je bedrijfsactiviteiten in kaart te brengen of om marktonderzoek te doen, dan zul je veel mensen moeten spreken. Dus een auto nodig. Een veel gehoorde vraag is dan ook: “Wat is een goed autoverhuurbedrijf?” “Of wat is een goedkope?” Maar wat wil je? Ik loop “even” de mogelijkheden met je na.

Van weinig geld voor een auto tot veel geld. Wat is beter?
Meestal gaat de huursom gelijk op met het type, de service, extra’s en risico’s die een verhuurder biedt of afdekt. Bedenk dus wat je wilt en waar je wel of geen geld voor overhebt. Ben je een risicomijder en wil je volledig onbezorgd een auto, dan is dat duurder dan dat je zegt dat je een ding wilt hebben dat rijdt.

Wij hebben zelf al diverse ervaringen met goedkoop en meer geld voor een auto.
Overigens ga ik niet de verhuurmaatschappijen beoordelen. Er zijn er zo veel, en iedereen heeft wisselende ervaringen met alle maatschappijen als je het ze vraagt.

Goedkoop
Ik heb wel eens de goedkoopste auto genomen die ik kon vinden via een verhuursite. Ik dacht, je bent Hollander, dus je houdt je geld in je zak….. Ja ja.. De auto moesten we (in dit geval op Málaga) in de zweterige kelder ophalen. Brandstof niet inbegrepen en geen verzekering en een eigen risico van €2000,-. Ik ging naar buiten na 2 uur met een extra verzekering van €10,- per dag, een verplichte volle tank van €120,- (voor een tank van 50 liter!) en ruzie met het meisje. Goed de verzekering werd geannuleerd, nadat ik ook boos werd in het Spaans.

TIP: neem nooit een auto waar de verhuurder als “service” de tank vast voor jou vol gooit! Je betaalt brandstofprijzen om naar de maan te vliegen! Kies dan voor full-full. Vol meenemen en vol terugbrengen. Wel echt je tank volgooien als je de auto inlevert! (bewaar de bon of neem een foto ervan)

On- of off airport
Verhuurbedrijven die niet op de airport zitten zijn ietsje goedkoper. Meestal brengen ze je met een shuttlebusje naar de verhuurloctaie. Topservice, toch? Ja, maar niet als je dat nog niet wist…. Wij hebben op Ibiza een keer off-airport gehuurd. Ach dat stukje lopen we wel…. zei ik tegen mijn vrouw. Had ze van die mooie Gucci’s of LV’s aan of weet ik veel, maar wel met hakken…. “Hoe ver is het nog?” Hier de straat over dan naar links en dan zijn we er…. >40 min. lopen (althans op die hoge hakken), een bezweet shirt en heel veel boze blikken en een plechtige belofte dat ik dat NOOIT meer mag doen.
Dus gebruik het shuttlebusje nou maar. Maar in de zomer zijn die nog al eens druk en dan wacht je op de tweede of derde shuttle en ben je zo twee uur verder. Wil je dat niet? Huur dan on-airport!

Verzekeringen
Als je een auto huurt zit er meestal een inzittenden- en aansprakelijkheidsverzekeringen in de huurprijs. Let op: meestal. Kijk daar dus eerst naar. Dan is niet alles gedekt! Je hebt vrijwel altijd nog een eigen risico, afhankelijk van het type auto en ook de banden en de ramen zijn nog niet verzekerd.
Ach jôh, wat kan mij nu gebeuren? Nou dat vertel ik je nu. Wij hadden een keer geen banden en ramen verzekering. Op de allerlaatste dag nog even geluncht, 40 km. verderop. Lekkere vis. Rijden we terug naar het appartement en ineens (dat is altijd ineens….) een bonkend geluid. Ja…. een grote spijker in de band. De eerste de beste parkeerplaats opgezocht. Een vriendelijke Spanjaard heeft ons geholpen dat kreng te vervangen. Dondert de krik bijna nog om ook. Ay, caramba, mierda! Maar goed, wij op tijd op het vliegveld om de auto terug te brengen. Tja, die band zagen ze dus. Of ik €120,- voor die band wil betalen. Man, dat was de hele auto nog niet waard! Maar ja, ze hadden toch mijn creditcard al geblokkeerd dus, gewoon betalen.

AANVULLING: Er gaan veel verhalen rond over de zogenaamde “verplichte” extra verzekering, ook al heb je via jouw verhuurder of zelf al een extra verzekering gesloten voor het eigen risico en dergelijke. De verhuurder zegt dan dat ze jouw verzekering niet accepteren. KLINKLARE JURIDISCHE ONZIN! Ze proberen je te intimideren zodat je overstag gaat en die extra, veel te dure verzekering alsnog neemt. Die kost al gauw meer dan 2x meer dan je eigen verzekering, als je die hebt. Ok, de verhuurder heeft het recht om je creditcard dan te blokkeren voor de borg. Dat is dan wel een paar honderd tot meer dan €1000,-. Maar als dat geen probleem is probleem is dan gewoon laten doen. Dat bedrag krijg je uiteraard terug (of de blokkade wordt opgeheven, maar duurt soms even …..
Houd voet bij stuk dat je die verzekering van hun niet wilt.
Je kunt via Allianz in NL zo’n dekking sluiten voor ongeveer 7,50 per dag. Dat is dus veel goedkoper dan bij zo’n plaatselijke verhuurder. En mocht je schade hebben (niet te hopen) dan neemt die verzekeraar de kosten van het eigenrisico voor zijn rekening. Uiteraard afhankelijk van de situatie en de voorwaarden.

TIP: wil je geen gezeik met je banden en of ruiten, boek zo’n verzekering dan. Op Ibiza liggen hier en daar wel eens steentjes op de weg tot grote rotsblokken als je off-track gaat met je Renault Twingo en Ses Boques of zo probeert te bereiken. Je bent tevens af van je eigen risico op schade aan je auto. En geloof me, jij bent zuinig op andermans spullen, maar sommigen niet die tegen jouw huurauto aan zitten. En dat zeggen ze niet altijd ….

Vervangende auto of pech-service
Vrijwel alle verhuurbedrijven hebben pech-service. De vraag is alleen of pech-SERVICE ook echt SERVICE is. Tja, ik heb het weer meegemaakt. Ik had een autootje, zo’n pruttelpot die je overal kan parkeren. Heerlijk, alleen was deze niet vooruit te branden. Volgens mij zat er écht een koffiemolen in. Zelf een fiets bergop haalde mij nog in. Nee, was iets met de cilinders. Maar het verhuurbedrijf zei dat er niets mis was met dat ding. “Ik neem toch niet voor niks de moeite om een halve dag van mijn vakantie terug te komen voor die pruttelpot van jullie?” Na veel gezeik een andere auto gekregen. Maar ja, moest ik eigenlijk weer voor een nieuwe tank betalen. Dat dacht ik dus niet!!!! Weer een Spaanse discussie…. Kortom, let op wat service betekent. Reviews kunnen je daarbij helpen.

TIP: Check de service van het verhuurbedrijf. Er zijn echt slechte bedrijven…

Auto inleveren
Na je welverdiende zakenreis of vakantie breng je de auto terug. Ok, hij is een beetje vies van het stof. Maar het verhuurbedrijf wil je €200,- laten betalen voor een algehele reinigingsbeurt. Hoezo? Een wasstraatje en het ding is picobello in orde, en dat zit in de huurprijs. Tja, malafide bedrijven proberen van alles. En helaas, ze zijn er echt een heleboel. want die toeristen snappen toch niks, denken ze.

TIP: bij terugkomst vraag om een akkoordverklaring dat de auto naar behoren is ingeleverd zonder schade of ander ongemak, als je zeker wilt zijn. Oh ja, tank je auto echt vol en maak een foto van je bon als je die moet inleveren!

Extra diensten
Als je extra diensten wil, zoals tweede bestuurder, kinderzitje, navigatie, dakkoffer, aanhangwagen, tijgervellen, privéchauffeur, …. Dan betaal je ook EXTRA. Bezint eer je begint. Je hebt op je smartphone Google Maps, dus je hebt geen navigatie nodig zeker nu dataroaming geen extra kosten met zich brengt. Laat je niet verleiden. Extra bestuurder? Ja kan handig zijn, als je de BOB wilt afwisselen. Maar als je maar één bestuurder hebt en er is echt nood aan de man, dan zou ik zeggen, laat een ander achter het stuur kruipen. Alleen in echt NOODGEVAL en daar hoort drank en drugs niet bij!
Kinderzitje kan natuurlijk noodzakelijk zijn. Ga daar niet op bezuinigen.

Top-service
Er zijn ook verhuurbedrijven of private service bedrijven die je in alles voorzien. Daar betaal je dan ook voor. Wil je een limo of Ferrari waarvoor je niet in de rij hoeft te staan en verder helemaal niets hoeft te doen op plaats van bestemming? Dan betaal je daarvoor. Ze halen je op en brengen je desnoods weg om op tijd in je private jet te zijn. Geen probleem. Het is maar wat je wilt.

Rechtstreeks of via tussenpersoon
Je kunt een auto huren rechtstreeks bij een verhuurbedrijf of via een tussenpersoon. Zo’n tussenpersoon “koopt” auto’s in bij de verhuurbedrijven en checkt de service vooraf. Denk aan doyouspain.com of Sunnycars of mijntipsibiza.nl, maar er zijn er VEEL meer. Zij bedingen korting en of extra service zodat je vooraf weet waar je aan toe bent als jij weet wat je wilt. Ook bieden zij soms zelfs een algehele verzekering in hun huurprijs.
Rechtstreeks boeken is niet echt goedkoper of zelfs helemaal niet goedkoper. Er zijn er heel veel op Ibiza met meer of minder goede ervaringen en prijzen. Ligt er dus echt aan wat je wilt en hoeveel risico je wilt én kunt lopen.

TIP: Biedt de tussenpersoon volledige dekking, sluit dan in géén geval een extra verzekering. Wel wordt vaak je creditcard nog geblokkeerd voor het eigen risico.

Weet je het allemaal nog of begint het te duizelen?
Vraag je zelf dus af, wat mag het kosten? Wat heb ik nodig? Wat vind ik leuk (type auto)?, Welke risico’s wil ik lopen? Wil ik geen gezeur voor- of achteraf?

Mijn persoonlijke TIP: ik wil geen gezeik (meer) en betaal die paar euro’s extra voor een onbezorgde (werk-)vakantie en kies voor een leuk parkeerbaar autootje zonder eigen risico en full-full. Goede ervaringen met: MotoLuis, MijnTipsIbiza, SunnyCars (optie full-full, on Airport)

Oh ja, ik bemiddel niet in auto’s. Die zijn er al genoeg.