Hoe vaak hoor je dit niet?! En ook de oproepjes op Facebookgroepen “wie kan mij even kan helpen met mijn computer, markteting, social media, mijn huis verbouwen, mijn auto maken, …..want dat doe jij toch wel even of dat schud jij zo uit de mouw ….”

Voor elkaar iets over hebben is toch goed? Zeker in een wereld waarin individualisme hoogtij viert is even helpen wel fijn, toch? Maar de vraag is of het valt onder die categorie. Want vaak word je gevraagd omdat jij die specifieke kennis hebt en jij daarvoor al dan niet hard en zwetend voor hebt moeten studeren en werken. En bovendien is dat jouw business waar jij je inkomen uit genereert en dus met het verdiende geld je boodschappen zou moeten gaan doen. Dus voor niks is lastig, want dan kun je juist geen boodschappen doen. 

“Maar dan doe ik iets voor jou terug”, is ook een veel gehoorde (sorry, maar veelal loze) kreet. Wat dan? Hoe dan? Wanneer dan? Krijg ik de garantie? Ik geef wel eens het advies om in zo’n geval er een wederzijdse resultaatverplichting van te maken. Oké, als jij mij die geweldige belofte doet, dan factureer ik onder opschortende voorwaarden. Krijg ik niet binnen X tijd alsnog de beloofde tegenprestatie, gaat mijn factuur dus wel werken. Dan krijg ik vaak te horen: “Tjezus, wat hard en zakelijk is dat.” Ik vraag me dan ook even zo vaak af: “Hoezo?” Want hoe vaak komen die geweldige beloftes uit? …. Precies ….. 

Maar je kunt toch ook barteren?

Dat hoor ik dus ook vaak. “Als jij dat voor mij doet dan doe ik dat voor jou.” Oké, klinkt al een stuk zakelijker en eerlijker. Maar vraag je daaraan voorafgaand af of datgene wat die ander “gratis” biedt jij wel nodig hebt en of het dezelfde tegenprestatie betreft naar je gevoel. Voorkom teleurstellingen. Voor je het weet heb je weer een fotoshoot te pakken die je niet nodig hebt. (Excuses fotografen, dit is maar een voorbeeld hoor.)

Werken voor (zo called en zelfverklaarde ) BN’ers

Je wordt benaderd voor of door een of andere BN’er. Man man, je straalt van geluk en je ego veert helemaal op. “Oho ik kom op TV, de radio of in een film(clip) (of wat dan ook).” Je denkt dat door deze gratis opdracht heel het Gooi aan jouw voeten ligt, de Amsterdamse grachtengordel voor jou een dagelijkse bestemming zal zijn en de productenten voor jou in de rij staan. Kom op zeg, wake up!  Met een beetje geluk kom je 0,3 sec in beeld bij de aftiteling, maar die BN’er gaat jou echt niet overal promoten als “nou heb ik toch een goede marketeer, moet je ook nemen”. Voor jou tien andere welwillende slachtoffers. Die BN’er kan en naar mijn mening, moet je gewoon betalen voor eerlijk werk.

Dus nooit voor niks werken?

Nee natuurlijk niet. Er zijn genoeg situaties te bedenken dat je wel voor niks moet/kan/mag/wil werken. En bovendien, dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten of je dat wel of niet doet. Mijn tip is wel, dat als je er niet goed bij voelt omdat je het gevoel hebt dat er misbruik wordt gemaakt van jouw diensten, wees dan duidelijk vooraf. Maak heldere afspraken.

Best lastig dit onderwerp. Althans, dat merk ik uit de praktijk, omdat vele ondernemers dit tegen mij aanhouden hoe hiermee om te gaan. Belangrijk is een stijl toe te passen die bij je past.

Kijk eens naar dit bijgaande schema. Misschien helpt je dit.