Tja, ik was vanmorgen op de ATB aan het fietsen en toen zag ik dit bouwwerk. Dat staat er al heel lang, dus er zal wel iets mis zijn met de vergunningen. (Of die zijn er niet…)

Maar wanneer is een nieuwbouw huis legaal en juridisch klaar?

Je begint met een stuk grond waarop je mag bouwen.

Daarna vraag je een vergunning aan om te bouwen (een zogenaamde obra mayor). De architect stuurt alle vereiste documenten en tekeningen naar de ayuntamiento. Die beslist of het gebouwd wordt volgens de normen. Dan gaat het project ook nog naar de Consell als het gebouwd gaat worden op “suelo rústico” (buiten bebouwde kom; campo).

Als de Consell akkoord is, heb je de licencia de obras. Daar laat je een bordje van maken en hang je op de bouwplaats, zodat iedereen en de politie ook, kan zien dat je legaal aan het bouwen bent.

Na de bouw stuurt de bouwer (promotor) of architect een final de obra técnico in.

De gemeente komt dan kijken of je daadwerkelijk hebt gebouwd volgens de tekeningen en vergunning. Als dat zo is dan geeft de gemeente een certificado de final de obra af. Het bouwwerk is oké.

Dan vraag je nog een cédula de primera ocupación aan; dat is de vergunning om daadwerkelijk er te mogen wonen. Met die cédula kun je een stroom aansluiting en eventueel water krijgen. Daarvoor is ook een boletín van een elektricien nodig; een technische verklaring dat de installatie voldoet aan de normen.

Als dat allemaal rond is, kunnen we zeggen dat er sprake is aan legaal bouwwerk.

Kijkend naar het bouwwerk van vanmorgen geloof ik niet dat er certificado de final de obra is afgegeven door de gemeente. 😄