Een veelgehoorde vraag: “Wat is het verschil tussen een NIE, residencia en empadronimiento?” als je op IBiza wilt gaan wonen. Heb je ze alle drie nodig of als je er een hebt, is dan de ander automatisch geregeld? Laten we eens gaan kijken.
Wat is het verschil?
Laat ik het simpel uitleggen. Als je economische activiteiten wilt verrichten, zoals een huis kopen of huren, werken, een auto kopen of iets dergelijks, dan heb je een NIE nummer nodig (Número de Identificación de Extranjeros). Ik heb al eerder een uitgebreid artikel geschreven over de noodzaak van een NIE. Het is een bewijs dat je als EU-burger in Spanje activiteiten aan het doen bent. Je bent bekend dus.
Een empadronimiento is ongeveer hetzelfde als je inschrijven in de gemeentelijke basisadministratie. De gemeente weet dan dat je verblijft binnen hun grenzen. Dat is iets anders dan er fiscaal wonen! Je bent dan nog niet meteen resident.
Als laatste het residencia. Dat is de registratie dat je daadwerkelijk in Spanje woont en onder de wetgeving van Spanje valt. Na verloop van tijd word je ook fiscaal resident.
Welke voorwaarden gelden hiervoor?
De voorwaarden van het aanvragen van een NIE staan in mijn andere blog. (klik hier).
De residencia aanvragen is ook niet zo moeilijk. Natuurlijk kun je voor alles naar een gestor gaan, ook voor het aanvragen van een NIE, maar je kunt het ook echt zelf doen. De taal een beetje beheersen is wel makkelijk, maar je hoeft echt niet op C2 niveau (vloeiend) Spaans te spreken.
Je residencia moet je aanvragen als je van plan bent definitief wilt gaan vestigen in Spanje of als je meer dan 3 maanden in Spanje gaat vestigen. Je wordt dan een vaste inwoner van Spanje. Fiscaal resident ben je vanaf 183 dagen in Spanje gewoond te hebben. Voor fiscaal resident, kijk dan naar het blog “Waar woon ik eigenlijk”.
Waar en hoe je residencia/residentie aanvragen in Spanje
- Maak een afspraak bij een Oficina de Extranjería van El Cuerpo Nacional de Policía (https://sede.administracionespublicas.gob.es/icpplus/index.html
- (open de link door er op te klikken)
- Download de formulieren Modelo 790/código 012 en Modelo EX 18
- Ga naar een bank met ingevulde formulier Modelo 790
- Ga met ingevulde formulieren naar de Oficina de Extranjería van El Cuerpo Nacional de Policía
- Meestal krijg je je Residencia gelijk mee
Kosten
Tasas (leges) € 12,00 (2021) te betalen bij een bank.
Voorwaarden
- Binnen 3 maanden na aankomst in Spanje aanvragen (dit i.v.m. wachttijd om een afspraak in te plannen)
- Over voldoende financiële middelen beschikken
- Jaarlijkse voldoende netto-inkomsten
- Verzekerd voor integrale medische zorg, ziekenhuisopname en operaties
- Als je inschrijft zonder inkomen, maar je hebt wel een partner met inkomen dan moet sprake zijn van huwelijk of geregistreerd partnerschap
Meenemen
- Ingevuld formulier Modelo EX 18 formulier plus kopie
- Bewijs van betaling leges met behulp van Modelo 790
- Recente pasfoto (als je geen NIE hebt)
- Bewijs van de bank (Certificado Bancario) met banksaldo of storting maandelijks inkomen/pensioen/uitkering of kopieën van bankafschriften
- Verzekeringsbewijs van een zorgverzekering (Verdragsformulier 121 of S1 formulier of particuliere verzekeringspolis of bewijs Spaanse dienstbetrekking)
- Huwelijksakte/geregistreerd partnerschap
- Huwelijksboekje waarin kinderen zijn opgenomen of geboorteakte van de kinderen (indien van toepassing)
Van alle documenten het origineel en een kopie meenemen
Bijzonderheden
- Je krijgt een tijdelijke residencia voor vijf jaar
- Na vijf jaar onafgebroken in Spanje te hebben gewoond, kun je deze omzetten naar een permanente
Empadronimiento
Empadronimiento is je inschrijven in de gemeente waar je op dat moment verblijft. Dat hoeft dus niet je definitieve woonplaats te zijn. Dat kan dus ook voor kortere periode zijn. Stel dat je vakantiewerk doet in de toeristensector en je gaat dat doen voor vijf maanden. Dan ga je dus naast je NIE ook inschrijven bij de gemeente. Dat wil nog niet zeggen dat je resident bent en dat je voortaan belasting moet betalen in Spanje.
Hoe schrijf je in?
Je schrijft je in, in de gemeente waar je gebruikelijk woont. Inschrijving in het gemeentelijke bevolkingsregister is gratis.
Iedereen die in Spanje woont, is verplicht om zich in te schrijven in het bevolkingsregister van de gemeente waar hij of zij normaal gesproken woont. Voor de inschrijving moet je het origineel en een fotokopie van je identiteitsbewijs of paspoort.
Bovendien moet je kunnen aantonen dat je doorgaans op je adres woont, bijvoorbeeld aan de hand van een eigendomsbewijs van een woning, een huurovereenkomst of een ander document dat aantoont waar u woont.
Alle inwoners moeten eventuele wijzigingen van hun persoonlijke omstandigheden meedelen aan de gemeente indien hierdoor de overeenkomstige persoonsgegevens veranderen. Denk aan kinderen, samenwonen, huwelijk, etc.
Vraagje , Ik wil niks de ferry naar Mallorca maar zien dat we lagen tarieven zijn wanneer je Ingezeten bent van ibiza.
Ik heb Nie nummer . Omdat ik eigenaar van huis ben, maar ik ben er nooit langer dan een paar weken en ik wil geen Ressendance of financiële ingezetenen worden .
Is een nieuw nummer voldoende om korting te krijgen op overtocht?
Kortingen op binnenlandse reizen krijg je alleen als je resident bent. Alleen een NIE is niet voldoende. In de FAQ’s over het NIE heb ik dat ook in de vragen (nummer 8) en antwoorden opgenomen. Zie https://ibizabusinesstips.tempurl.host/2019/08/02/het-nie-frequently-asked-questions/
Beste Laurens,
Ik heb residencia maar wil mij uit laten schrijven.
Ga in een ander land wonen en mij daar inschrijven.
Ben nog wel regelmatig op Ibiza en behoud mijn huurwoning.
Wat moet ik doen om mijn residencia op te heffen/uit te schrijven ?
Hoi Philip,
Om uit te schrijven uit Spanje moet je het volgende doen:
Uitschrijven uit Spanje
1. Het Spaans bevolkingsregister: u dient zich uit te schrijven uit de gemeente waar u woont bij de Padron. Hiervoor dient u naar het gemeentehuis te gaan met uw paspoort.
2. De belastingdienst of de Hacienda in uw woonplaats dient u ook te laten weten dat u vertrekt, u controleert natuurlijk tegelijkertijd of er nog betalingen en/of boetes openstaan zodat u met een gerust hart kunt vertrekken.
3. Als u verzekerd bent via de Seguridad social als werknemer of als zzp’er (autonomo) moet u zich afmelden. Gezinsleden die via u verzekerd zijn, zullen tegelijkertijd uitgeschreven worden.
4. Bankrekeningen zullen moet worden opgeheven of overgezet naar niet-ingezetenen, vergeet niet om tegelijkertijd te controleren welke automatische afschrijvingen er van uw rekening gehouden worden en zet deze eventueel stop.
5. Policia Nacional: toen u aangekomen bent in Spanje heeft u hier een fiscaal nummer (NIE) gehaald (of laten halen), waarschijnlijk heeft u ook een certificaat van inschrijving. Ga naar het politiekantoor en vraag of u zich kunt laten uitschrijven.
Hallo, ik heb een eigen woning in spanje en betaal ieder jaar de volle mep IBI belastingen. Nu heb ik begrepen dat lokale inwoners maar de helft betalen in mijn dorp. Ik woon en werk echter in nederland. Kan ik op een andere manier recht krijgen op deze korting? Door empadronimiento of b.v. door een spaanse vriendin te laten inschrijven op mijn adres? Ps: mijn eigen NIE is ooit afgegeven in een andere plaats op het adres van een vriend.
Beste Gert-Jan, IBI betaal je over de kadastrale waarde van de woning; dat geldt zowel voor residenten als voor niet-residenten. Afhankelijk van de gemeente waar het huis staat betaal je tussen de 0,3% en 0,9% van de kadastrale waarde. Ben je het niet eens met de hoogte van de aanslag, dan kun je bezwaar maken tegen die aanslag. Soms zijn er kortingsregelingen voor bepaalde groepen. Ook dat is afhankelijk van de gemeente waar het pand is gelegen.
Het enige advies dat ik je nu kan geven is dat je navraag doet bij de gemeente en om uitleg vraagt over de hoogte van de aanslag. Ook als je bewijzen hebt (“begrepen hebben dat” is niet voldoende) zou ik at zeker inbrengen.
Een vraag over residentie.
Wij hebben een appartement in Spanje en willen daar vanaf volgend jaar regelmatig verblijven. Het zal zeker zo zijn dat daar periodes langer dan 3 maanden bij zitten. Maar al met al zullen we geen 183 dagen per jaar in Spanje zijn.
In Nederland blijven we ingeschreven in de BRP (basisregistratie personen) op een gewoon woon-/verblijfsadres of wellicht eerst tijdelijk via een briefadres (dus geen postadres want dat is geen BRP-inschrijving).
Wat betekent dit qua residentie? In- en weer uitschrijven en weer in- en uitschrijven lijkt me geen optie en bovendien: we schrijven ons in NL niet uit. Ook zorgverzekering loopt in NL.
Ben benieuwd of dit kan werken. Ik kan me voorstellen dat overwinteraars (langer dan 3 maanden) zich ook niet in Spanje vestigen voor deze periode.
Vriendelijjke groet,
Jan
Beste Jan, Volgens de hoofdregel moet je je inschrijven als je een verblijf hebt van langer dan drie maanden. Zie ook http://extranjeros.mitramiss.gob.es/es/informacioninteres/informacionprocedimientos/ciudadanoscomunitarios/index.html
Maar in de praktijk gebeurt dat niet altijd.
Hola, Vraagje… We hebben binnenkort een afspraak voor het regelen van de residentie in Spanje. Nu is één van de documenten de huwelijksakte. We zijn in NL getrouwd, zouden we dit moeten legaliseren en vertalen of is enkel het officiele boekje meenemen afdoende?
Dank alvast, zeer nuttige site met goede tips!
Hallo Patricia, Voor het makkelijke verloop van de aanvraag is stukken in het Spaans aanleveren wel het makkelijkst. Een normale vertaling van het huwelijksboekje zou voldoende moeten zijn. Een vertaling door een vertaler is natuurlijk het beste, maar een vertaling via google en een beetje opgemaakt in Word werkt ook vaak.
Veel succes en dank je voor je feedback!
Dag Laurens,
Wat zijn de consequenties van als resident ingeschreven staan?
Wij wonen officieel en hebben inkomen uit onze VOF in Nederland. We hebben we een empadronamiento.
Is het zo dat als je resident (dus met residencia) in Spanje bent, je ook direct hier belasting moet betalen, bedrijf overzetten etcetera?
De vraag van Rolf dd 18 november 2020 is ook mijn vraag . Wij genieten inkomen uit VOF in Nederland maar ik (man) verblijdf meer dan drie maanden op Ibiza. Ze overwegen ook niet residenten auto’s van het eiland te weren.
Wij/ ik wil wel in Nederland zorg verzekerd blijven.
Overigens is het toch ook zo dat je in twee landen resident mag zijn?
groet,
ondergetekende
ondergetekende is Bob van Oorschot
Hi Bob,
Als je langer dan drie maanden verblijft in Spanje ben je officieel verplicht je in te schrijven in het Registro de ciudadanos de la UE (in de volksmond residencia). Maar dat wil verder niet zeggen dat je dan fiscaal in Spanje woont.
Je kunt dus in beide landen “resident” zijn als je die inschrijving als resident beschouwt. Maar officieel is dat dus niet.
Als je langer dan 183 dagen in Spanje (fiscaal) woont, betekent formeel dat je fiscale woonplaats in Spanje is. Dan dus niet meer in NL.
Van het weren van auto’s van niet residenten heb ik (nog) niks gehoord.
Dag Laurens , als je van plan bent langer dan 6 maanden op het eiland te verblijven en je schrijft je dus in , wat zijn dan eventuele gevolgen van het hebben van een bv in Nederland ? Fiscaal en juridisch gezien.
Hallo,
Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Dat is namelijk sterk afhankelijk van de feiten en omstandigheden van jouw BV. Is die nog actief of niet. Heeft die BV een fysieke locatie? Heeft die BV nog personeel?
Belangrijks is te beoordelen of deze BV ook fiscaal resident wordt/is of niet. Dit staat in principe los van de kwalificatie van jouw fiscale residentschap.
Dit is echt maatwerk en ter voorkoming van mogelijke fiscale problemen zou ik zeker jouw situatie goed beoordelen.
Hoi
Wij hebben een koop appartement op Ibiza en ons Auto staat op Spaans kenteken
Wij Betalen electra/Auto belasting ect allemaal in Ibiza
Gemiddeld zijn we 3/4 mnd op Ibiza
Ben je dan automatisch resident of moet je dat dan toch nog aanvragen
In Spanje gaat bijna niets automatisch. Maar als je meer dan 183 dagen in Spanje woont ben je fiscaal inwoner (fiscaal resident) van Spanje. Je moet dan aangifte doen met Modelo 100 voor 1 juli.
Als je bedoelt of je het groene kaartje (wat ook wel residencia genoemd wordt) automatisch krijgt is het antwoord “nee”. Daarvoor moet je een afspraak maken bij de politie om dat de te kunnen krijgen. Ook krijg je géén korting op reizen als je nog niet ingeschreven staat in het Register van EU burgers die in Spanje wonen (het groene kaartje).
Goedemorgen,
Ik heb al een NIE nummer maar niet voor residentie. Nu wil ik resident worden en moet een EX-18 invullen. Moet ik dan ook nog een 790 formulier invullen?
Hallo Sofie,
Bij de aanvraag voor je inschrijving in het register voor Europese inwoners (“residencia”) moet je inderdaad weer tasas betalen met formulier 790. Dat is €12,-. En niet vergeten modelo EX-18 in te vullen.