Als jij zaken wilt doen in Spanje dan is dat net even wat anders dan dat je in Nederland gewend bent. Vaak lunchen wij even snel (met een goedkope lunch) en doen tegelijkertijd al onze zaken. Ook spreken wij elkaar direct aan in Nederland, wees daar voorzichtig mee in Spanje. In deze blogpost geef ik jou een aantal tips.

 

Tips voor zakendoen in Spanje:

  1. Wees voorzichtig met taal. Spreek formeler dan je gewend bent en wees voorzichtig met directe vragen. Een directe vraag is al snel persoonlijk en dat kan bedreigend zijn.
  2. Ga behoedzaam om met het geven van bevelen (behalve als je de baas bent). Bevelen leiden tot apathie bij de ander doordat je hem zijn eigen verantwoordelijkheid afneemt. Hij gaat doen wat je hem gevraagd hebt, maar verliest zijn betrokkenheid.
  3. Neem de taal niet letterlijk. Non-verbale signalen zijn belangrijker dan verbale communicatie. Soms betekent ‘ja’ toch ‘nee’. De verschillen zijn soms subtiel: spreekt de ene collega de andere aan met ‘u’ en wordt er andersom getutoyeerd? Dan kunt u concluderen wie uiteindelijk de beslissing neemt.
  4. Wees niet te stellig in onderhandelingen. Als u zegt dat u iets absoluut niet wilt, dan stopt de onderhandeling per direct.
 

Tips voor een zakelijke lunch of diner:

  • Praat tijdens het eten niet over zaken; geniet van het eten.
  • Wacht tot de koffie met het bespreken van zakelijke onderwerpen. Religie, politiek en persoonlijke zaken worden nooit besproken.
  • Als er documenten getekend moeten worden, wacht dan tot alle borden van tafel zijn.