Je leest, hoort en ziet het regelmatig dat mensen een eigen zaakje willen beginnen op Ibiza. Veelal is dat gedreven door het fantastische gevoel dat de mensen hebben overgehouden aan hun vakanties, soms is dat ingegeven door veel romantiek en door invloed van de zon, zee en lekker eten en drinken én de “Ibizavibe”. Los van alle overwegingen die ten grondslag liggen aan de keuze om een eigen zaak te starten is het belangrijk te weten wat je het beste kunt doen aan voorbereidingen. Het starten van een eigen zaak, waar dan ook, vergt nu eenmaal voorbereidingen. Als bedrijfs- en juridisch adviseur en ondernemerscoach, adviseer ik vele ondernemende mensen die een eigen zaak starten of willen laten groeien. Niet perse op Ibiza maar in het algemeen. Er zijn veel locale ondernemers die je kunnen helpen bij het opbouwen van een netwerk op Ibiza. Maak daar gebruik van zodat ze je kunnen voorzien van tips van zakendoen op Ibiza. Ik neem je vooral mee in de voorbereidingen waar ik in mijn praktijk zoal tegenaan loop bij (beginnende) ondernemers. En aangezien ik een voorliefde heb voor het eiland wilde ik je deze overwegingen niet onthouden.

Voorbereidingen

Een van de eerste vragen die ik je zou stellen als je een eigen zaak wilt gaan starten op Ibiza is: “Wordt dit je enige bron van inkomen?” Van het antwoord op die vraag hangt zo veel vanaf; dat bepaalt voor een belangrijk deel jouw volgende stappen en strategie. Overigens zou ik nooit beginnen met allerlei juridische en fiscale aspecten, maar juist de basis ondernemersvragen.

Bij het starten van een zaak vind ik ook belangrijk of je deels op Ibiza gaat zitten en deels nog in Nederland of volledig voor Ibiza gaat. Ik neem je mee in het proces van voorbereidingen.

Kans van slagen

Om een onderneming kans van slagen te geven ga je vooraf een plan uitwerken. Daarmee bedoel ik niet perse een plan om bij een bank een financiering los te krijgen. Ik bedoel dat je vooraf gaat kijken wat je wilt doen, waar ga je zitten, wie is je doelgroep, wat is je businessaanbod (product/marktcombinatie), wat is je prijstelling, wie zijn je concurrenten, wat doen zij goed, wat doe jij goed en wat zijn de afzetkansen, is er behoefte aan je product/dienst, etc.

Als je je plan hebt gemaakt weet je dus wat je gaat doen, wanneer, waar aan wie en op welke wijze. Zeker ook je marketing, PR, netwerken en social media-aanpak heb je vooraf goed bedacht.

Van alle strategische overwegingen heb je doelstellingen gemaakt en een actielijst wat je wanneer moet doen om in ieder geval dat gedaan te hebben wat je zou moeten doen om succesvol te kúnnen zijn. Is succes dan gegarandeerd? Nee zeker niet! Dan komt het aan op je actieplan uit te voeren en doorzetten en omgaan met tegenslagen.

Klinkt allemaal theoretisch en in zekere zin is dat ook zo. Zie het als een flightplan van een piloot op een vliegtuig. Die bereidt zich vooraf terdege voor om op de plaats van bestemming aan te komen rekening houdend met alle omstandigheden. De skills en ervaring van de piloot zorgt er ook voor dat hij in kan spelen op onverwachte omstandigheden en de kist veilig aan de grond zet.

Minimale inkomen

Als jouw onderneming je enige inkomstenbron is dan is het goed om te bepalen wat je minimaal moet verdienen om te (over-)leven. Je moet je huur of je hypotheeklasten en energie betalen en je wilt ook eten. Als geld geen rol speelt is dat minder een probleem. Anders moet je deze berekening maken om te weten of jouw onderneming wel kan brengen wat jij nodig hebt. Zeg nu niet dat je niet veel nodig hebt, want dat zal je anders nog tegenvallen. Spaargeld om de startperiode te overbruggen is belangrijk. Kijk dan hoe lang je realistisch gezien daarmee vooruit kunt bij een optimistisch scenario en een pessimistisch scenario. Moet dan nou? Ja dat moet, want echt niet is alles goud wat er blinkt op Ibiza.

Ken je zelf

Wat vaak vergeten wordt is de kennis van de ondernemer van hem of haar zelf. Want je kunt je plannen nog zo mooi maken en vooraf uitgedacht hebben, als je essentiële vaardigheden mist om te ondernemen, dan gaat het niet werken. Een goede ondernemer hoeft niet alles zelf te kunnen; dat is echt onnodig en onmogelijk. Wat een goede ondernemer wel kan, is weten wat je niet kunt en dat zo organiseren dat je dat door anderen laat doen. Een bareigenaar vergt andere kwaliteiten dan een restauranthouder of eigenaar van een winkeltje of een duikschoolhouder of een nanny. Denk daar maar eens over na. En belangrijker nog, doe daar wat aan als je weet wat jouw onderneming nodig heeft en jij jezelf goed kent en dus weet wat je mist.

Een van de zaken die je naar mijn mening niet moet vergeten is de taal gaan leren. Spaans spreken helpt je écht verder op het eiland.

Organiseren

Je bent al behoorlijk voorbereid en je gaat stappen zetten. Dan komt een moment dat je juridische aspecten zult moeten gaan bekijken. Denk aan vragen als. “Blijf ik Nederlands belastingplichtig als ik al dan niet gedeeltelijk op het eiland woon; als ik voornamelijk voor NL bedrijven werk, hoe zit het met de BTW, Welke rechtsvorm kies ik; val ik onder Spaans recht of Nederlands recht; etc.”

Dan komt ook een belangrijk punt van jouw droom; huisvesting. Ik ben geen makelaar, maar laat ik dit zeggen, laat je vooral niets aanpraten en volg je plan. Maak een (financieel verantwoorde) keuze in huur of koop en struin de overspannen markt in Ibiza liefst vanaf een (tijdelijke) woonplaats op Ibiza zelf af. Alleen de websites volgen van makelaars levert je veelal niet het gewenste resultaat op. Je kunt ook een zoekopdracht uitzetten. Wees daarbij specifiek en duidelijk, want de spoeling is dun en de prijzen hoog en de beloftes groot.

Let er op dat je uiteindelijk bij de koop of huur altijd een (vastgoed-) deskundige inschakelt die jij vertrouwt. Je zult immers een hoop zaken moeten laten checken in de Spaanse registers en al dan niet langs moeten gaan bij de gemeente om jouw plannen te verwezenlijken. Zeker als je een bestaand bedrijf gaat overnemen of huis wilt kopen; doe je huiswerk vooraf en ga niet in op allerlei mooie praatjes dat je snel móet zijn en alvast (forse) aanbetalingen moet doen. (“Want anders is dat ene idyllische plekje net weg.”) Let ook op vergunningen en illegaliteit. Komt nogal eens voor.

Vergeet ook niet je overige zaken vooraf te regelen of te onderzoeken. Denk aan een het noodzakelijke NIE (soort burgerservicenummer in Spanje voor niet ingezetenen), denk aan scholen, aan energie, aan internetaansluiting, aan (zorg)verzekeringen, aan verhuisacties, etc., etc.

Ondernemen is incasseren

Je hebt je plan, je kent je zelf, je hebt (fiscaal) juridisch voorbereidingen getroffen en je hebt (zelf) huisvesting geregeld. Nou, dan ben je al een heel eind. Nu alleen nog ondernemen en de rest komt vanzelf. Dat zou echt fantastisch zijn. Dat hoor je overigens ook veel. Op Ibiza gaat het vanzelf goed als je je hart maar volgt. Zeker waar, maar ik vul dat graag aan met: “Volg je hart, maar dan wel met wijsheid.”

Tip: leer incasseren en volg je plan en blijf ondernemer. Met dat laatste bedoel ik dat een ondernemer niet rigide zijn plan blijft volgen als het kennelijk niet werkt. Dan weet een goede ondernemer aan te passen aan de omstandigheden. Een goede ondernemer weet ook als het een keer tegenzit, en neem van mij aan dat gaat echt meer dan eens gebeuren, niet direct in paniek te raken en bij het plan en droom te blijven. Dat is overigens iets anders dan blijven dromen!

Blijf alert in je ondernemerschap voor kansen en bedreigingen en blijf vooral genieten van je passie en je droom. Oh ja, en ook van het lekkere weer, de vriendelijke mensen, het fantastische eiland.

Voor ondernemen (in een vreemde omgeving) is het belangrijke dat je durft te vragen en blijf vooral in de actiestand staan. Er zijn allicht mensen die je willen helpen en de valkuil waar je niet in wilt stappen al eens ingestapt zijn, of de fout die jij niet wilt maken al eerder gemaakt hebben. Daar kun je dus veel van leren. Johan Cruijff zei ooit eens: “Voordat ik een fout maak, maak ik die fout niet.”

Nog steeds zin in?

Na alle overwegingen heb je er nog steeds zin in toch? Maar ja, die droom hè, die sla je zo wel heel erg zakelijk plat. Ja en nee, zeg ik dan. Van een droom en romantiek alleen kun je niet leven en ben je snel door je spaargeld heen en kom je van een koude kermis thuis. En ook dat gebeurt vaak. De echte romantici, lefgozers en durfals zullen zeggen dat er dan vast wel iets anders op je pad komt. Ja natuurlijk, als het ene niet lukt, dan is er vanzelfsprekend wat anders. Maar of dat dan wel lukt? Bereid het nou goed voor; succesvolle ondernemers hebben nu eenmaal een goed plan…… en lef ….. en een dosis geluk en zoals Darwin constateerde, veel aanpassingsvermogen!

Nog een laatste tip: bezoek het eiland regelmatig op momenten dat je niet verblind wordt door de romantiek en investeer eens vooraf in een weekje plannenmakerij (op Ibiza) om je ondernemersdroom vast te voelen en te ervaren en misschien al vooraf wat marktonderzoek te gaan doen. (Zet maar vast op je actielijst of informeer er naar bij ons)