Het lijkt wel of elke Nederlander zaken wil doen vanuit Nederland naar Ibiza. Ik overdrijf een beetje, maar ik krijg er toch regelmatig vragen over. Ook over hoe producten en of diensten aan te bieden op Ibiza. Sommige zijn succesvol; anderen niet. Hoe komt dat?

Business op Ibiza: toeristen, toeristen, toeristen Ik heb al eens eerder geschreven dat de meeste zaken op Ibiza gedaan worden in de toeristenbusiness. (Ruim 90%) Wil je dus iets gaan verhandelen naar Ibiza of op Ibiza, dan is de meeste kans op succes dus in die branche. Maar ja, hoe doe je dat dan? Je kunt natuurlijk een horecazaak kopen/openen, maar als dat niet is wat je wilt, wat dan? De toeristen die komen willen luieren, feesten, relaxen, zen, yoga, naar de hippiemarkten, eten, …. En de uitbaters van de horecagelegenheden hebben geen tijd (voor jou), want die moeten die toeristen entertainen die komen luieren, feesten, relaxen, …. Dus …en nu? Als eerste is belangrijk of je handelswaar hebt die direct aan de toerist verkocht zou moeten worden. Als dat zo is, zul je dus een gelegenheid moeten hebben om direct aan die toeristen te verkopen. Als voorbeeld noem ik sieraden of kleding. Ga dan op de markten staan of een winkeltje openen of jouw spullen via een winkel verkopen. Anders bereik je immers weinig toeristen. Of je dan echt succesvol bent is de vraag, maar ligt er natuurlijk aan wat je precies wilt met jouw bedrijf (levensonderhoud of hobby bijvoorbeeld).

Andere business dan toeristen Maar stel dat je spullen hebt die niet direct of perse voor toeristen zijn bedoeld. Zo zag ik dat er GreenEggs op Ibiza verkocht worden bij BISC in Santa Eulalia. Ik denk niet dat een toerist abrupt op de rem trapt in zijn huurautootje en zegt: “Hé, een GreenEgg! Gaaf zullen we vanavond op ons huurappartement vanavond eens lekker barbekjoeën?” Dus de gemiddelde toerist ziet dat ding niet eens of misschien wel, maar doet er niets mee. Dus wat doe je dan? Hoewel vaak gezegd wordt op Ibiza dat alles vanzelf gaat en “go with the flow”, zou ik het planmatig aanpakken.

Aanpak Als eerste zou ik doelgroepen gaan formuleren waaraan je jouw spullen in potentie wel kwijt kunt. Kijkend naar die GreenEggs zou ik verwachten dat je een paar doelgroepen kunt formuleren op Ibiza. 1] horeca, 2] (tweede) huizenbezitters en 3] wederverkopers 4] promotors en 5] locals Dan als tweede stap zou ik per doelgroep gaan bepalen wat de boodschap/het verhaal is waarom die doelgroep op die GreenEgg zit te wachten. Af en toe lekker BBQ-en of op de kaart lekkere gerechten van de GreenEgg grill zetten is wel een verschil. Als derde stap zou ik de doelgroep in kaart gaan brengen. Stel horeca: Welke horeca is geschikt, wie is de eigenaar, wie wil ik het liefst als klant, etc. Dit is allemaal nog relatief eenvoudig. Je bent eigenlijk bezig met desk research. Dan als laatste stap ga je bepalen hoe je die doelgroep gaat benaderen. De horeca benader je anders dan de (tweede) huizenbezitters of de locals. Ik zou die locals trouwens even laten zitten als ik het over GreenEggs heb. Daar verwacht ik het minste van. Benaderen gaat het beste door persoonlijk te doen. Je zult langs de horeca moeten gaan met je verhaal, lekker warm maken voor jouw spullen, misschien uitnodigen voor demo’s, etc. En daarnaast zul je je bekend moeten maken via de (social) media onder jouw doelgroep(en) en gebruik moeten maken van netwerken. Tweede huizenbezitters kun je bijvoorbeeld ook via de media in het thuisland benaderen meer ook via wederverkopers van interieurs en adviseurs van verbouwingen en zo. Genoeg opties.

Aan de slag Je hele plan is klaar en dan ga je aan de slag. Oh ja, een klein probleem, je zit niet (permanent) op Ibiza. Ja, dan wordt het wel heel erg moeilijk. Als je af en toe een keer langs komt dan en iets van je laat horen, dan maak je geen “vriendjes”. Zeker in het begin zul je veel tijd moeten investeren in persoonlijke zichtbaarheid. Dus als je niet op Ibiza zit en je toch spullen wilt verkopen op Ibiza, zoek dan een partner of vertegenwoordiger die met veel zin en doorzettingsvermogen jouw spullen verkoopt. Anders zou ik zeggen, steek je energie in iets anders.
Oké, je doet het zelf of je hebt een partner. Dus gaan met die …🍌 Het is lekker druk op Ibiza. Het toeristenseizoen is begonnen en de horeca heeft de zaak weer lekker geschilderd, de terrassen staan weer buiten, de luiken zijn open, alles ziet er weer fris en tiptop uit. En dan kom jij ….. met jouw spullen. ⛔️ Denk je dat ze nu op jou zitten te wachten? Niet echt. Veel te druk, er moet gewerkt worden en weer geld verdiend worden in het seizoen. Dus kies wel even het goede moment uit! Dus zaaien en oogsten in het goede seizoen. Kost dus veel tijd op het juiste moment wel te verstaan. In het drukke seizoen zorg je alleen dat je zichtbaar bent. Af en toe langs gaan, praatje maken en “socialisen”.
Heb je al je zaakjes goed voor elkaar, dan komt die business vanzelf. Tenminste, als er überhaupt behoefte is aan jouw spullen. Want daar hadden we het nog niet over gehad; is er wel markt voor? Waarom denk je dat je als kaasverkoper in China niet zo succesvol kunt zijn ondanks weinig concurrentie? Omdat de Chinees niet zo van kaas houdt … 🧀😳 Maar goed, we hadden het over Ibiza. …

Waarom zou ik trouwens de locals “links laten liggen”? Ten eerste is zaken doen met locals anders dan met Nederlanders. Je zult je echt moeten verdiepen in de manier van zakendoen én wel zo fijn en respectvol als je de taal (een beetje) spreekt. Daar heb ik al wat eerder over geschreven. Maar ik meen dat voor sommige producten de locals gewoon niet zo warm lopen. Oftewel, ze kopen dat toch bijna nooit. Nu heb ik alles wel gehad, meen ik zo. Dus nu maar snel succesvol zaken doen naar Ibiza! ¡Mucha suerte!

PS 😉 Heb je hulp nodig met het maken van je plan en uitvoeren van je aanpak? Neem gerust contact met me op.