Selecteer een pagina

Onlangs is bekend geworden dat de opgelegde boete van €300.000,- aan AirBnB vaststaat. Om welke reden AirBnB er niet tegen in gaat is niet duidelijk. 

Het is wel een stapje meer in de richting van serieuze aanpak van illegale verhuur van appartementen en exploiteren van illegale Bed & Breakfasts.

Nog even kort wat niet mag. Je mag geen appartementen verhuren voor vakantieverhuur (<30 dagen). Je mag ook geen Bed & Breakfast exploiteren in je eigen huis. Je mag wel je eigen woning verhuren voor maximaal 60 dagen per jaar, maar dan mag je er zelf niet in zitten. Als je een tweede (of derde) woning op Ibiza hebt zou je die wel mogen verhuren als je een vergunning hebt. Het huis moet dan wel ouder dan 5 jaar zijn.

Waarom toch die regels? Is dit de succesvolle zware lobby geweest van de hotels geweest? Feit is dat er een grote woningnood is op Ibiza. Minder daadkrachtige locale (ja die zijn er ook) en hun kinderen kunnen vrijwel geen woning of appartement huren. Ze zijn er eenvoudigweg niet. En als ze er wel zijn , dan zijn ze niet van het Spaanse lagere loon te betalen.

Maar ook de werknemers in de publieke sector die van het vaste land komen hebben moeite om woonruimte te vinden. Denk aan verpleegsters en verplegers, artsen, politieagenten. Het zal je maar gebeuren dat je voor iets eenvoudigs naar Mallorca moet, of naar Barcelona.

En als laatste merken ook de horecabedrijven veel van deze malaise, want ook de seizoensarbeiders en die zij n er heel erg veel, kunnen nauwelijks woonruimte vinden. En laten we eerlijk zijn; keihard werken voor €1000,- en dan €750,- of meer kwijt zijn voor woonruimte gaat natuurlijk niet goed.

Maar waar komt die schaarste van woonruimte dan vandaan, vraag je je misschien af. Heel erg simpel. Dat komt door de aantrekkingskracht van Ibiza zelf. Ibiza is al jaren zeer populair. Hoewel het eerst een relatief rustig eiland was en er uiteraard ook toerisme was, is het de laatste decennia en misschien wel het laatste decennium door de makkelijke bereikbaarheid geëxplodeerd. Iedereen kan er voor een paar tientjes naar toe vliegen vanuit welke luchthaven van Europa dan ook. En velen willen die jetset-sfeer ook meemaken of celebrety spotten. Toch leuk als je Messi, Ronaldo, Patty Brard, Tom Cruise, Antonio Banderas, Kate Moss, en vele vele anderen kunt zien? ….. Dus wat gebeurde er? Juist elke vierkante meter werd verhuurd aan toeristen. En door de komst van AirBnB en vele andere sites was het heel simpel om zelf voor “hoteleigenaar” te spelen. Overigens zonder aan al die “nare” eisen te voldoen waaraan hotels wel aan moeten voldoen.

Dus elk appartement, huis, bovenverdieping, kelder, ja tot zelfs balkons worden verhuurd aan toeristen, werknemers. Velen dachten ook nog: “Ach, één kamertje aan toeristen verhuren is toch niet zo erg?” Dat is nu juist het probleem, dat velen aan dat ene kleine kamertje en zichzelf denken en niet het grotere geheel (meer) zien.

En om dit probleem tegen te gaan heeft de overheid deze wet in werking laten treden. Ze hadden ook meer huizen kunnen bouwen, maar dan stond Ibiza binnen no time helemaal vol met torenflats en was het probleem alleen maar erger geworden. 

Dus het ziet er – gelukkig – nu echt naar uit dat er serieus werk gemaakt wordt van die nieuwe wet en is dus niet alleen maar een papieren tijger. 

Wat mij betreft kan het niet snel genoeg gaan met het beboeten van de nog steeds vele illegale verhuuractiviteiten om er voor te zorgen dat het leven weer enigszins weer normaliseert. Zou het voor Amsterdam en Venetië ook ooit nog eens goed komen?