Hoe zit dat nu eigenlijk als je op ibiza woont (echt en dus ook fiscaal resident bent) en jouw inkomen uit Nederland?

Nou laten we direct met de deur in huis vallen: dat is niet makkelijk. Dus we houden het kort (…) aan de hand van een klein voorbeeldje en al het andere waar jij misschien tegenaan loopt is voor nu even te ingewikkeld. Leuker kunnen we het niet maken en op internationaal gebied zeker niet makkelijker.

Voorbeeld:

Je woont en werkt op Ibiza, bijvoorbeeld als zelfstandige (autónomo(-a)) en je verhuurt nog je eigen woning in Nederland. Hoe werkt dat?

Stel je inkomen hier op Ibiza bedraagt €30.000,- en je ontvangt €14.400,- huur in NL en de WOZ waarde is €500.000,- en er zit geen hypotheek op en is ooit gekocht voor €300.000,-.

Wat moet je doen? Nu gaan we de internationale regels van belastingheffing toepassen (er is een Verdrag tussen NL en Spanje om dubbele belasting te vermijden).

Stap 1) ten eerste moet je je hele wereldinkomen aangeven in het land waar je woont. Dus alles wat je verdient geef je aan in Spanje met Modelo 100 (aangifte inkomstenbelasting IRPF in Spanje).

Dus geef je aan €30.000 inkomen als zelfstandige én €14.400 huur uit verhuurde woning ( en je mag afschrijving toepassen op je NL woning).

Stap 2) Berekend wordt wat het gemiddelde tarief aan belasting is op je hele (wereld-) inkomen.

Stap 3) Aangezien het pand in NL staat hoef je geen belasting te betalen over die inkomsten in Spanje. De heffing is namelijk aan NL toegewezen.

Stap 4) Je krijgt een aftrek op de te betalen belasting in Spanje ter grootte van het gemiddelde tarief (zie Stap 2) over die huur die belast is in NL.

Stap 5) Je houdt over de belasting die je in Spanje moet betalen over je inkomen uit zelfstandig ondernemerschap. Simpel toch?!