Tweede vestiging

Ik krijg met enige regelmaat vragen van ondernemers over een tweede vestiging van hun bedrijf te openen op IBiza. De zaken gaan goed en dus vraag je je af of je op je favoriete eiland je zaken kunt uitbreiden. Dan kom je onherroepelijk voor de keuze te staan hoe je dat gaat aanpakken. Ik neem je mee waar je aan moet denken. Eenvoudig is het niet, maar de uitdaging om er een succes van te maken levert je wel adrenaline op.

Is je tweede vestiging levensvatbaar?

Stel jezelf die vraag eerst. Heb je een businessplan gemaakt voor die tweede vestiging. Is er voldoende te doen voor jouw bedrijf? Dat wordt wel eens “vergeten”. Ik heb daar al eerder over geschreven, hoe en waar je je business kunt realiseren op IBiza. Dat is niet eenvoudig en evenmin onmogelijk. Maar wees je er van bewust dat het zo maar ondernemen op IBiza niet zo licht opgepakt moet worden. Je moet waarschijnlijk toch een behoorlijk bedrag gaan investeren. Tenminste als je ene pand nodig hebt, misschien wel personeel dat je in je tweede vestiging wilt gaan zetten, je promotie en naamsbekendheid, netwerken, voorraad inkopen, etc. Maar ook onderzoekskosten van je plannen, IBiza regelmatig bezoeken, panden bekijken, (juridische) advieskosten, vergunningen vragen, etc.
Kortom, je businessplan voor vestiging IBiza.

Welke juridische vorm kies je en is dat verstandig?

Je hebt je businessplan geschreven en je ziet ogelofelijk veel kansen en potentie. Dan wat vragen die veel fiscaal- juridische gevolgen heeft. Wordt het een bijkantoor, een vaste inrichting, een aparte juridische rechtsvorm naar Nederlands/Belgisch of Spaans recht, of wordt het een af en toe gehuurde locatie om wat activiteiten vanuit Nederland in te gaan ondernemen? Of misschien wil je wel een vertegenwoordiger op IBiza die zelf  mede risico loopt en ondernemer is, iemand waar je mee samenwerkt of een een importeur van jouw producten.

De belastingdienst

Elke vorm heeft zijn eigen fiscale en juridische consequenties. Zoals, de ene is nog steeds in Nederland/België belastingplichtig als onderdeel van het Nederlandse “moederbedrijf”, de andere als zelfstandige vorm, weer een andere is belastingplichtig in Spanje. Dat maakt nogal uit voor je onderneming. Je zou natuurlijk kunnen zeggen: “ Ach ik begin gewoon en zie wel hoe het loopt.” en geloof me, dit hoor ik wel vaker en dan wordt ik wel eens gevraagd om de scherven als businessmediator mee te helpen opruimen.

Het antwoord op die vragen is dus niet louter ficasal van aard. Want het hangt echt af van je wilt gaan doen en wat voor soort business je hebt. Een bedrijf dat je online kunt uitvoeren is echt anderen dan een bedrijf waarmee je fysieke producten verkoopt. Mede daarvan hangt je bedrijfsvorm af.

Denk ook aan factureren. Want als je een bedrijf hebt dat onder Spaans recht valt zul je ook een Spaanse factuur moeten versturen met IVA (vergelijkbaar met de BTW in NL. En als je tweede vestiging een Nederlands bedrijf is, dan moeten je facturen uiteraard voldoen aan de Nederlandse spelregels. Ik wil hierbij wel graag een kanttekening c.q. Waarschuwing bij plaatsen. Ik zie een aantal ondernemers op IBIza die doen alsof hun bedrijf in Nederland gevestigd is, maar feitelijk op IBiza gevestigd is. Dus de facturen “komen” uit Nederland, terwijl dit eigenlijk anders zou moeten zijn. Dat kan dus goed fout gaan als de beide belastingdiensten van beide landen daar iets van vinden.

Advies

Ik zou als ik jou was een goede brainstorm gaan houden van een dagje of twee om al die vragen die naar voren komen goed door te spreken. Doe dat in stappen. Stap 1️⃣ Begin bij je plan en je bedoeling. Het resultaat van die eerste moet zijn dat je een concreet plan van aanpak hebt én dat je weet dat je het kúnt uitvoeren. (Ik weet hoe ik een plan moet maken om de 100m in 10sec te gaan lopen, maar ik weet ook dat dat voor mij niet haalbaar is.)  Zorg dat het realistisch is.
Stap 2️⃣: bepaal bij dat plan de bedrijfsvorm én rechtsvorm en bepaal of het een Nederlands/Belgisch bedrijf moet worden of een Spaans bedrijf. En neem dan uiteraard de fiscale gevolgen van elke rechtsvorm mee.
Stap 3️⃣: maak en keuze en onderneem de acties die horen bij de plannen en keuzes en ga dat vooral monitoren en eventueel bijstellen. Het zal niet de eerste keer zijn dat er een plan gemaakt wordt maar dat al vanaf moment 1 afgeweken wordt van het plan. Als dat een goede reden heeft is dat geen enkel probleem, maar anders ….

Heel veel succes met je bedrijfsuitbreiding op IBiza. ¡Mucha suerte!
(En natuurlijk sta ik voor je klaar in Nederland of op IBiza om die brainstorm van twee dagen met je te gaan doen. Informeer naar de mogelijkheden.)