Als jij een leuke onderneming hebt op Ibiza, dan is zichtbaarheid van jouw product of dienst essentieel. Vrijwel geen enkel product of dienst verkoopt zichzelf zonder dat het gepromoot wordt. Natuurlijk gaan veel mensen uit eigen beweging naar een supermarkt, maar dan nog is het voor de supermarkteigenaar belangrijk om te weten dat de potentiële klanten wel naar zijn of haar supermarkt gaan. Daarnaast zullen de producenten van de producten willen hebben dat je hun producten koopt in die supermarkt.

De vraag die ik in deze blog centraal zet wat en hoe jij je marketing inricht en waarom.

Wat is marketing eigenlijk?

Heel kort gezegd en heel simpel: hoe en aan wie breng ik mijn product of dienst onder de aandacht zodat het verkocht of afgenomen wordt.

Klinkt makkelijk. Zet een paar advertenties en de klanten komen met hordes tegelijk naar jouw zaak of website en je wordt slapend rijk, toch?! 😄 Was het maar zo simpel. Krijg jij ze ook altijd in de brievenbus? die stapels foldertjes, waarin allerlei meuk wordt aangeboden waar je – op dat moment – echt niet op zit te wachten? Doe het zelf zaken, beddenzaken, supermarkten, drogisterijen, en dergelijk geven een hoop geld uit aan foldertjes in de hoop dat jij net die ene tube crème van €2,95 nodig hebt en bij hen gaat kopen.

Is dat wel zo slim? Het zou toch veel beter zijn als je precies weet wanneer iemand wat nodig denkt te hebben en dat jij dan net op dat moment hem of haar weet te bereiken met jouw aanbod. Dan schiet je dus echt met scherp en is je kans om te scoren het hoogst. Maar ja hoe doe je dat?

Het ene middel kun je slimmer inzetten dan het andere middel. Kijk maar naar Google en dergelijke. Jij surft net naar terrrasverwarmers, omdat de zon het weer eens laat afweten en wat gebeurt er? Ja hoor, de advertenties van Praxis, Campingzaak De Wit voor terrasverwarmers, BBQ (misschien ben je ook geïnteresseerd in …), terrasoverkappingen, regenkleding, tuinstoelen, en nog heel veel meer vliegen je om je oren. Lang leve de cookies en trackers. Dé ultieme vorm van targetmarkerting, omdat jij door je zoekgedrag hebt aangegeven naar een bepaald item te zoeken en dus een gewillig slachtoffer bent. Maar vanuit marketing perspectief briljant. 

Welke middelen zou je kunnen inzetten?

Als je naar marketing kijkt dan heb je vele soorten mogelijkheden of middelen die je kunt inzetten om een potentiële klant te bereiken. En door de social media worden het er steeds meer.

Ik noem er een paar en zal er ook best een paar vergeten. 

 • Een etalage
 • Een beurs of kraam
 • Foldertjes
 • Magazine, bladen, kranten 
 • Telefonische verkoop
 • Deur tot deur verkoop
 • Mond op mond reclame
 • Acties om nieuwe klanten aan te brengen door andere klanten
 • Buy now and get one for free (o.i.d. Kortingacties)
 • TV en radio reclames
 • Social media marketing
 • Vakkennis tonen in allerlei media (verhulde marketing)
 • Samenwerkingsverbanden aan gaan met andere ondernemers en combideals sluiten

Nou daar zit je dan met je IBiza kralenrijgclubje of te hippe linnen indianenkleding voorzien van originele IBiza verentooien. (🤔) Welke middelen ga je inzetten om jouw handel aan de man (m/v) te brengen? Want, tjezus, dit is al een dagtaak om alleen marketing op te zetten en dan uit te voeren, laat staan dat je nog tijd hebt om te verkopen.

En niet te vergeten, wat dat allemaal kost, jongen. Voor je het weet geef je een vermogen uit aan marketing om die ene klant een jurkje van €25,- te verkopen. Maar een naamsbekendheid dat je hebt!

Hoe pak je dat nou aan?

Doe het vooral met verstand. Geef nooit en dan bedoel ik NOOIT zo maar geld uit aan een advertentie in welke zelfverklaard high Society glossy magazine dan ook, of een te dure stand op een vage IBIza beurs. Vraag jezelf eerst af wat het effect zou kunnen zijn van die uitgave naar marketing. En alsjeblieft, laat je niet verleiden dat de verkoper tegen jou zegt dat je een hééél groot bereik hebt of dat er vre-se-lijk veel mensen op die beurs komen. Dan vraag ik namelijk, wie zijn de afnemers van dat blaadje of klanten van die beurs en heb ik daar wat aan dan. Bepaal echt eerst je strategie. Geen oprisping, omdat jouw concurrent het ook doet. Je en? 

Wat belangrijk is bij marketing is dat je ook nog kijkt naar je doelgroep. Stel, jouw doelgroep komt vooral op “higher society-kringen”, dan is het laten drukken van een goedkoop ogend kruidvatfoldertje volstrekt weggegooid geld. Die doelgroep bereik je op een andere manier. Misschien een stand op de LXRY-beurs. Dus ken je doelgroep. 

Maak daarom een analyse van je doelgroep. 

1️⃣ Wie zijn het, hoe oud, rijk/arm (relatief begrip, maar gaat om mate van bereidheid to uitgeven van geld), samenstelling, wat doen ze, waar houden ze van, etc. 

2️⃣ Wat is hun behoefte als het gaat om jouw product of dienst

3️⃣ Hoe bereik je ze? Waar “zitten” ze? Waar komen ze? Wat kopen ze nog meer (vaak) en kun je ze misschien via een ander bereiken

4️⃣ Welke marketing middelen passen bij die doelgroep?

5️⃣ Welke middelen zijn makkelijk in te zetten (weinig inspanning en hoog rendement) en welke kosten meer tijd maar hebben ook hoog effect

6️⃣ Wat wil ik bereiken? (directe verkoop, naamsbekendheid en daarna verkoop, kennis en deskundigeheid delen, etc)

7️⃣ Maak een keuze in middelen en bepaal per middel wat je wilt bereiken. Maak een meetbaar doel

8️⃣ Stel een budget op per middel 

9️⃣ Ga tussentijds evalueren of je ingezette marketingmiddel het waard was om te herhalen, al dan niet na bij te stellen.

Moet dit echt allemaal ook op IBiza?

Die vraag heb ik al vaker gehoord. En dit heb ik ook al eens gehoord: “Als Ibiza wil dat het jou goed gaat dat zorgt IBiza daar voor.” 

Laat ik eens naar de verhuurmarkt kijken voor locaties voor een retraite en yoga. De concurrentie is moordend dus de vraag blijft waarom de mogelijke klanten bij jou willen komen en niet naar die ander gaat. En dan zul je dus ook op IBiza daar iets aan moeten gaan doen. Dus je zult ook marketing moeten toepassen, ook op Ibiza. Het maakt echt geen don…. uit waar je zit; marketing is er altijd en overal.

Het maakt echt heel veel uit wat je doet en wat je verkoopt. Een huizenverhuurder vereist echte andere marketing dan een nanny service of een kapperszaak. Je zult dus je marketing optimaal moeten afstemmen op je doelgroep en je product en dienst. Anders is elke marketing weggegooid geld en zonde van de tijd.

Tip 💡: plan voor jezelf een of twee brainstormmiddagjes in de IBiza schaduw, en bepaal je strategie. Ga niet lukraak schieten, op een onzichtbaar en bewegend doel. De kans dat je die raakt is nagenoeg 0%.