Er zitten best wel wat ondernemers op IBiza. Veel ondernemers doen ook zaken met Nederlanders. Soms is het prettig als je in je moedertaal te woord gestaan wordt. Het is net even wat handiger als je je het hebt over een gordijnrails wieltje in plaats van een “rueda de carril de cortina”, want of je dan nog over hetzelfde hebt is maar de vraag.

Zelfstandig NL ondernemer

Als je Nederlandse ondernemer bent en je bent nog belastingplichtig in Nederland, dan factureer je uiteraard met BTW aan jouw klanten. Is jouw klant een andere ondernemer op IBiza, maar wel belastingplichtig in Spanje, dan mag je de BTW achterwege laten als intracommunautaire transactie.

Maar Let op! Als je Nederlandse ondernemer bent en je werkt aan een huis op IBiza, dan ben je formeel verplicht te factureren met IVA; ja … de Spaanse BTW dus. Want de plaats van de dienst is daar waar het huis staat. En dat is Spanje. 

Dat geldt overigens voor de volgende diensten:

  • diensten die te maken hebben met onroerende zaken
  • diensten die te maken hebben met het verlenen van toegang tot evenementen op het gebied van cultuur, kunst, sport, wetenschap, ontspanning of onderwijs
  • verhuur van een vervoermiddel voor korte periodes
  • personenvervoer
  • restaurant- of cateringdiensten

Hoe gaat dat dan? Nou dan moet je dus een Spaans fiscaal nummer aanvragen voor die diensten. Verstandig is om dat soort zaken te laten regelen door een goede Spaanse fiscaal adviseur die op de hoogte is van internationale zakendoen.

Het achterwege laten van de BTW geldt niet voor het leveren van diensten en goederen aan een Nederlandse particuliere klant die op IBiza woont. Dan is de normale Nederlandse BTW van toepassing.

Wil je meer weten over intracommunautaire leveringen vanuit de NL situatie, klik dan op https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/internationaal/btw_voor_buitenlandse_ondernemers/goederen/exporteren_vanuit_nederland_naar_andere_eu_landen/

Autónomo ES

Als je ondernemer bent in Spanje, dus onder de Spaanse belastingregels, dan moet je uiteraard met IVA factureren.

Maar soms hoeft dat ook niet. Als je namelijk voor Nederlandse ondernemers werkt en je verricht een diensten of levert producten aan die Nederlandse ondernemers, dan mag je de IVA achterwege laten, mits je aan bepaalde regels voldoet die in Europa gelden. Dat noemt men dus ook intracommunautaire transacties. Je moet dat bij de Spaanse belastingdienst even regelen.

Je moet een alta aanvragen (verzoek tot inschrijving in het register van intracommunautaire exploitanten) ROI – via model 036 bij agencia tributaria, en dan kan je internationaal factureren. Vakje 582 aantikken, en dan vakje 584 met datum van eerste voorziene intracommunautaire factuur. (Bevestiging duurt een paar dagen).

Je kan nakijken of je in de alta staat via de VIES:

https://www.agenciatributaria.gob.es/AEAT.sede/procedimientoini/ZZ09.shtml

Je IVA nummer krijgt dan de toevoeging ES vooraan en dat is dan je internationale IVA nummer. Je mag dan de IVA achterwege laten als je ook de gegevens van de afnemer juist vermeldt.

Wil je meer weten over het doen van de aangifte zonder IVA klik dan op:

https://www.agenciatributaria.es/AEAT.internet/Inicio/Ayuda/Manuales__Folletos_y_Videos/Manuales_practicos/_Ayuda_Folleto_Actividades_economicas/5__Impuesto_sobre_el_Valor_Anadido/5_8_Operaciones_intracomunitarias/5_8_Operaciones_intracomunitarias.html