Black box of ?

Als je in IBiza woont of in Nederland en vermogen over en weer hebt weet jij dan hoe je dat moet aangeven aan de belastingdienst of Agencia Tributaria?

Laten we eens kijken hoe het zit.

Wel of geen vermogensbelasting?

Nederland kent geen vermogensbelasting meer. In Nederland geef je je vermogen aan in BOX 3 en daarover wordt een wettelijk fictief rendement berekend dat je moet aangeven als inkomen. Daarover wordt inkomstenbelasting geheven. Voorheen was het fictieve rendement 4% en de belasting daarover 30%. Vandaar dat vaak gesteld werd dat je 1,2% betaalt over je vermogen. Klopt niet helemaal meer. Tegenwoordig betaal je iets meer naarmate je meer vermogen hebt. Dus ongeacht je werkelijke rendement.

Dus je werkelijke inkomsten geef je niet aan, maar de waarde van je beleggingsobject wel. 

Je krijgt een vrijstelling van ongeveer €30.000,- en het dubbele als je een fiscaal partner hebt. Je hoeft niet perse gehuwd te zijn of geregistreerd partner. Ook voor je kinderen krijg je een vrijstelling.

In Spanje kent men wel een vermogensbelasting. Je betaalt een belasting afhankelijk van de hoogte van je vermogen; het is een soort schijventarief. Je hebt een persoonlijke vrijstelling van €700.000,- en nog eens €300.000,- voor je eigen woning als hoofdverblijf. Dus een miljoen. Ben je gehuwd, dan heb je ieder deze vrijstelling; dus in totaal €2.000.000,-. (of €1.400.000,- zonder eigen woning).

Je woont in Nederland en hebt vermogen in IBiza. Hoe dan?

Stel je hebt een tweede huis op Ibiza dat je af en toe verhuurt. Je hebt er ook nog een bankrekening om de lasten van het huis te betalen en je hebt ook nog een auto staan bij dat huis, op Spaans kenteken.

In Nederland heb je ook wat spaargeld, een eigen huis (je hoofdverblijf), een hypotheek, wat aandelen, wat persoonlijke kunst en sieraden en een verzameling (van welke aard dan ook) met een aardige waarde.

Eerst Nederland. In NL geef je je eigen huis aan in BOX 1, ook je schuld. Als vermogen in BOX 3 geef je alles aan wat je over de hele wereld bezit, ongeacht of Nederland bevoegd is te heffen over dat vermogen.

Je persoonlijke kunst en sieraden hoef je niet aan te geven in Nederland. Net zo als inboedel geef je niet aan.

Alles wat je hebt ter belegging wel. Een auto is geen belegging, maar tien Bugatti’s wel. Je snapt wat ik bedoel. Eens fles whiskey is geen belegging, maar rekken vol zeldzame en dure whiskey’s weer wel. Waar de grens ligt? …… 

Wat geef je dus aan? Alle beleggingen.

Ook je Spaanse huis op IBiza en je Spaanse bankrekening. Maar ….. Spanje is bevoegd over je huis in Spanje te heffen, want het staat in Spanje. Betaal je dan dubbele belasting? Nee, gelukkig niet. Er is een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting tussen Spanje en Nederland. Daarin is bepaald dat de Nederlandse bezittingen in Nederland belast mogen worden behalve onroerend goed dat in Spanje staat. Daarover mag Spanje heffen. Je geeft het dus wel aan in Nederland, maar in de berekening van de verschuldigde belasting wordt rekening gehouden met dat Spaanse onroerend goed en de schulden die daarbij horen. 

(Er loopt op dit moment een juridische procedure tegen het feit dat er toch enige dubbele belasting betaald wordt vanwege de manier hoe dat Spaanse onroerend goed meegeteld wordt en hoe de vrijstelling berekend wordt. Het voert te ver om dat hier uitgebreid te bespreken.)

Wat moet je doen met dat Spaanse huis?

Je geeft je huis en eventueel de schulden op dat huis aan in Spanje. Als dat huis minder waard is (waarde volgens het Catastro of het aankoopbedrag) dan de vrijstelling van €700.000,-, dan betaal je dus geen vermogensbelasting.

Betaal je dan helemaal niks in Spanje? Ja wel hoor. Je betaalt je jaarlijkse IBI (impuestos de bienes inmuebles, de onr.zaak belasting zeg maar in de gemeente). Als je je huis verhuurt, geef je in Spanje ook je verhuurinkomsten na aftrek van de kosten aan. Daar betaal je als niet-resident 19% inkomstenbelasting over.

Ik woon op Ibiza; hoe zit het dan?

In wezen is het hetzelfde als andersom. Nederland mag heffen over een huis dat in Nederland staat en Spanje mag dat over een huis in Spanje. Alle andere bezittingen geef je dan aan in Spanje.

Wat is voordeliger?

Ik krijg die vraag wel eens: “Waar kan ik het best belastingplichtig zijn?” Los van het feit dat dat helemaal geen keuze is geef ik een kort voorbeeldje.

Stel hebt €100.000,- op de bank en een pandje in NL met een overwaarde van €150.000,-. Zou je in Nederland belastingplichtig zijn dan is je belastbaar vermogen €220.000,- (€100.000 + €150.000 – €30.000 vrijstelling). Dat kost je ongeveer €2.600,- Box 3.

Zou je in Spanje belastingplichtig zijn dan is je Spaanse belastbare vermogen nul, want dat valt onder de vrijstelling van €700.000,-. In Nederland moet je wel dat pandje aangeven en niet je spaargeld. Je belastbaar vermogen bedraagt €120.000,-. Dat kost je ongeveer €1.400,-.

Let op, dit is maar EEN voorbeeld en niet maatgevend voor elke situatie. Belastingen is altijd maatwerk en persoonlijk. Laat je dus aub goed voorlichten over jouw situatie.

Leuker kunnen we het niet maken …