Je hebt eindelijk die stap gemaakt en gaat emigreren naar Spanje en dan nog wel naar het geweldige eiland IBiza.

Je pakt je hele hebben en houwen op en stopt dat in en op je auto. De rest gaat met de verhuizer.
Je rijdt met je auto met Nederlandse kenteken op Ibiza rond. Je hebt ooit wel eens iets gehoord dat je maar zes maanden met een buitenlands kenteken in Spanje mag rijden, maar hé, wie doet je wat. “Als je aangehouden wordt zeg je toch gewoon dat je net ben aangekomen?” Dat zijn van die adviezen die gegeven worden op Facebook en andere social media. Sommigen zeggen ook “ik rijd al vijf jaar met een Nederlands kenteken rond op IBiza, je krijgt toch nooit controle (in de zomer….)”
Dat is als iemand jou het advies geeft nooit een rijbewijs te halen, want die persoon is nog nooit gepakt. Zou je dat advies opvolgen? ……
Maar goed, jij wil liever de auto op Spaans kenteken zetten. Gaat dat net als in Nederland bij overschrijven? Even naar de Bruna of Jumbo gaan (postagentschap) en snel even overschrijven. Nee dat gaat helaas niet zo.
Elke auto in Spanje moet een officieel document van toelating op de weg hebben. Jouw auto die uit Nederland komt heeft dat niet. Dus daar moet je voor zorgen. Daarna moet je diverse belastingen betalen en krijg je uiteindelijk je kentekenplaten. Makkelijk toch …. Toch nemen velen een gestor hiervoor.
Als je de volgende stappen volgt, dan zou het goed moeten gaan.
Stap 1️⃣ ITV keuring
Voor elke auto moet dus een document afgegeven zijn dat de auto op de Spaanse weg mag rijden. Daarvoor mij hij gekeurd worden. Ja ook jouw gloednieuwe SUV van een jaar oud. Hij moet voldoen aan de beschrijving zoals hij door de fabrikant op de weg is gezet.
Je gaat naar de ITV in Santa Gertrudis (locatie https://goo.gl/maps/KsTqXUssxfRFGZ1BA)
Je meld je aan bij de informatiebalie en je zorgt dat je de volgende documenten bij je hebt.
- ID en of paspoort en een kopie
- NIE en een kopie
- Groene residencia en een kopie (is niet verplicht als je een auto op je naam wilt hebben)
- alle kentekenpapieren (Deel I, II en III of pasje + tenaamstellingscode)
- 3 overtrekken van het chassisnummer (facsímiles del bastidor: je legt een wit papier op het chassisnummer en gaat er met een potlood overheen)
- een COC verklaring; dat is een document van de importeur/fabrikant van de auto waarop staat hoe de auto destijds uit de fabriek is gekomen. Heb je die niet? Vraag deze dan aan bij je autodealer. (helaas niet gratis)
- factuur van de auto i.v.m. hoe lang je al eigenaar bent (>zes maanden, als je wilt aantonen dat je de auto meeneemt als deel van de emigratieboedel)
De techneuten gaan minutieus te werk om te kijken of de auto echt voldoet aan wat er op papier staat. Als dat niet het geval is door extra asesores, dan wordt hij afgekeurd. Let dus op zelf gemonteerde onderdelen! Haal die er even af.
Na de keuring krijg je na twee tot zes weken het bewuste document waarmee je verder kunt.
TIJDELE KENTEKENPLATEN
De procedure na de iTV duurt nogal lang. Als het binnen een paar weken helemaal geregeld zou zijn dan zou dat fijn zijn. Maar het afgeven van het officiële iTV document duurt al (veel te) lang. Daarna ook nog naar de belastingdienst en Tráfico. Verstandig is dan ook dat je tijdelijke platen aanvraagt bij Tráfico. Daar ¡voor moet je een (online of via telefoonnummer 060) afspraak maken bij Tráfico.
Je betaalt vooraf de tasas (de leges) voor je tijdelijke platen met Modelo 791
Je vult vervolgens het aanvraagformulier in en volgt de stappen van Tráfico
Stap 2️⃣ Belasting betalen
Ja hoor, weer belasting betalen. Om de auto in Spanje op kenteken te zetten moet je belasting betalen. Hoewel je zou denken dat je in één Europa woont en dus gewoon met die auto naar een ander land mag verhuizen, betaal je dus wel belasting vanwege invoer. Je zou echter vrijstelling kunnen krijgen. Die moet je aanvragen.
Hoeveel belasting je moet betalen is afhankelijk van de type auto en de CO2 emissie.
Dan mag je ook nog de motorrijtuigenbelasting betalen bij de gemeente. Ga naar de site van jouw gemeente waar je woont en zoek bijvoorbeeld naar “impuestos vehículos”.
Stap 3️⃣ Auto aanmelden bij Tráfico (DGT)
Nadat je de belastingen betaald hebt, maak je online een afspraak bij DGT. Dat is nodig om je auto aan te melden voor je kenteken en je platen.
Stap 4️⃣ Verzekeren
Uiteraard moet je je auto verzekeren in Spanje. Neem daarvoor contact op met een verzekeraar. Die zijn er genoeg met online aanbiedingen. Je kunt ook naar je eigen bank gaan. Die bieden ook verzekeringen aan.
Stap 5️⃣ Auto aanmelden als export
Omdat je auto nu op kenteken staat in Spanje moet je de auto nog aanmelden bij de RDW in Nederland dat deze formeel is geëxporteerd. Dat is nodig, zodat de auto niet meer in Nederland staat geregistreerd.
Je mag nu door naar de volgende en laatste stap.
Stap 6️⃣ BPM terugvragen
In Nederland kennen we de BPM. In Spanje niet. Je mag die in Nederland BPM terugvragen vanwege export.
Hoeveel je terugkrijgt is afhankelijk van wat er betaald is aan BPM en hoe oud de auto is bij export.
En nu is de gehele procedure afgerond. Veilige kilometers toegewenst!
Goedemiddag,
Moet de auto niet eerst in Nederland zijn afgemeld? Ik heb begrepen dat de ITV een bewijs van export wil.
Groet, Sjaak
Beste Sjaak, Dat is niet nodig. De auto die je wilt importeren of als onderdeel van je emigratieboedel meeneemt laat je eerst keuren bij de iTV. Daarna alle stappen en daarna afmelden bij RDW en BPM terugvragen.
Beste Sjaak,
Ik heb ergens vernomen dat ik geen resident hoef te zijn, NIE en empadronamiento zou genoeg zijn, herken je dit?
Vriendelijke groet.
Je hoeft inderdaad geen resident te zijn om een auto op je naam te hebben.
Ok prima, heb inderdaad al een Spaanse auto op mijn naam en voor het importeren van een auto hoeft het ook niet begrijp ik. Dank
Beste Laurens heb nog een vraagje, wij zijn resident geworden in Zone Almeria hebben onze elektrische wagen uit België meegenomen en hebben zo als je vermeld de auto laten keuren en hebben dan een groene klever gekregen die nu op de ruit hangt. Heb de documenten aan mijn Assesores gegeven oa Dezl 1 en Deel II plus ook nog het conformiteitsbewijs die bij de wagen hoort ook faktuur enfin alles. Zij geven dit blijkbaar uit aan een bureau die gespecialiseerd is in de traffic aangiften. Dit was rond de 18 de april. Daar vertelden ze me dat het ongeveer een dag of vier in beslag zou nemen. Blijkbaar niet dus. Eergisteren belde ik hoe het ermee stond en kreeg van hun de uitleg dat de wagen inderdaad investigation stond. Met de melding dat het een gestolen wagen betreft. Stond dus dat moment met mijn mond open. Maar mijn Assesores vertelde me ook dat dit meestal vergissingen zijn en dat ik er niet ongerust over moest zijn! Maar dat dit wel nog een maand kan duren voor dat de nummerplaten kunnen gegeven worden! Auto gekocht bij een erkende dealer en 1 van de grootste van België plus de bedenking waarom hebben ze me dan playen in België toen gegeven en verzekering! Maar je word er op dat moment boos van! Heb jij ook al zulke verhalen gehoord? Vr gr
Hallo Richard,
Dat is wel een heel vreemd verhaal. Nog niet eerder gehoord ook. Nu heb ik wel eens een keer meegemaakt dat het systeem waar de politie in kijkt in Europa soms (heel soms) iets anders aangeeft dan in het land van herkomst. Maar dat zijn echt uitzonderingen. Elke auto heeft een voertuigidentificatienummer (VIN of chassisnummer). Aan de hand daarvan zouden ze altijd moeten kunnen weten wat er met de auto is gebeurd.
Hopelijk is het al goed gekomen (beetje later gereageerd, excuus).
Deze link werkt niet (meer):
Ga naar de volgende pagina
https://www1.agenciatributaria.gob.es/wlpl/OV19-M576/index.zul
en vuil in. Er komt automatisch een bedrag uitrollen wat je direct online kunt betalen.
Kun je aangeven of dit nog steeds online mogelijk is, wellicht met een nieuwe link naar de pagina? Of dat er een andere mogelijkheid is? (Zonder login, voor niet residents)
Hoi Fleur,
Als je een certificado digital hebt (hoef je geen resident voor te zijn), dan kun je via die link de aangifte 576 invullen en betalen, anders alleen via een gestor (colaborador social van de belastingdienst).
De link werkt overigens wel, maar dan wel met certificado digital.
Goedenavond,
Ik heb sinds januari een huis op Ibiza en dus ook een NIE nummer. Omdat de huurprijzen fors zijn wil ik een auto die nu in eigendom van mijn bedrijf is naar Ibiza laten vervoeren en deze daar in de loop van het jaar op Spaans kenteken zetten.
Vraag 1. Is het niet handiger om de auto eerst over te schrijven naar privé? Nadeel is dat ze dan zien dat het eigendomsbewijs heel vers is en je als handelaar gezien kan worden. Dat roept dan ook weer vragen op.
Vraag 2. Moet je aantonen (met een KvK uittreksel in het Spaans/Engels etc.) dat jij de eigenaar van het bedrijf bent? Maak ik het dan niet nog lastiger dan het al is?
Vraag 4. Heeft iemand een suggestie?
Alvast bedankt voor je reactie.
Hi Martijn, Ik beantwoord de vragen ook even puntsgewijs.
1) Als je een auto wilt invoeren dan moet die op naam staan van degene die hem invoert. Dus een zakelijke auto invoeren kan wel, maar dan als BV zijnde. Wil je als privé persoon invoeren, dan moet je de auto eerst in NL overschrijven op jouw naam.
2) Als je als BV de de auto invoert, dan moet je alle officiële documenten van de BV laten vertalen door een beëdigd vertaler en later voorzien van een apostille zegel. Dat gaat behoorlijk duur worden.
4) (ik miste 3) 🙂 ) Ik zou de auto eerst op privé zetten en dan invoeren. Is het meest eenvoudig. Let op dat de auto echt origineel is als je hem wilt invoeren. Dus geen extra dingen er op, zoals trekhaak. Die moet voor de keuring er eerst af.
Hierbij wat feedback zoals het proces bij mij ging:
In plaats van een COC verklaring heeft een gestor in Novelda, Alicante ( Vila heten ze, een hele goede) voor 120 euro een “fecha tecnica reducida” gemaakt, die wordt ook geaccepteerd. Je stuurt een aantal fotos van typeplaatjes en de papieren om hem te krijgen. Voor een niet meer bestaand automerk een ideale oplossing.
ITV Santa Getrudis zei me alleen een aankoopbewijs te vragen als de auto niet op mijn naam staat, dus als ik de nieuwe eigenaar zou zijn. Ik was al de oude eigenaar dus hoefde niet, het ging niet om een inboedelauto.
Een foto van het chassisnummer was bij mij voldoende. De tenaamstellingscodes hadden ze ook niet nodig.
De ITV kostte 103 euro.
De genoemde gestor had een uitvoerbewijs van de RDW nodig om groene platen te kunnen maken, volgens RDW afhankelijk van de streek in Spanje, soms wel soms niet nodig.
Het is even zoeken maar er zijn verzekeringen die je met groene platen willen verzekeren en zelfs mijn no claim uit Nederland willen overnemen. Orange Insurances kwam ik op uit.
Hoop dat e.e.a een nuttige aanvulling te kan zijn.
Beste Jeroen,
Dank je voor je aanvullingen.
Er zijn inderdaad bedrijven die een COC verklaring maken mocht je die niet hebben of als een dealer er veel geld voor vraagt. Aankoopbewijs is in de meeste gevallen niet nodig zeker als de auto op al je naam staat. Dit is alleen nodig om aan te tonen als je de importbelasting niet wil betalen vanwege emigratie (< 6 maanden na residencia) De ene keer wil iTV Ibiza een foto hebben van het chassisnummer, de andere keer een overtrekje en de andere keer volstaat aan te geven waar het zit omdat het een zeer lastige plaats is om bij te komen. Caser verzekeringen (Orange insurance) verzekert inderdaad de auto met groene platen.
Hi Laurens,
Wij wonen al een tijd op Ibiza en willen de auto nu op Spaans kenteken zetten. De Nederlandse APK vervalt over anderhalve maand. Toevallig gaan we volgende week naar Alicante waar je terecht kan om je NL APK te verlengen. Nu dachten wij, dan combineren we dat gelijk met een keuring voor het omzetten van het kenteken. In eerste instantie wouden we dus beide keuringen doen, maar toen werden wij er op gewezen dat een NL APK niet meer nodig is, omdat je ook al de keuring voor de import gaat doen. Klopt dit? Of komen we dan eventueel in de knoei doordat het omzetten naar een Spaans kenteken lang kan duren en de NL APK over anderhalve maand vervalt? Of valt dit af te dekken door direct na de keuring groene kentekenplaten aan te vragen? Alvast dank voor je antwoord!
Beste Myrthe,
Als je direct je importkeuring kunt laten doen én je vraagt direct groene platen aan (matriculación temporal) en de auto verzekert, dan zou je ook je auto kunnen schorsen in NL en nadat je het definitieve kenteken hebt aanmelden voor export en de BPM terugvragen.
Het hele proces duurt al snel drie tot vier maanden.
Veel succes.
Goede morgen ik heb een auto gekocht in Duitsland en ga hem in sept naar Ibiza brengen met een Europees nummerbord dat 19 dagen geldig is. Heeft iemand voor mij tips hoe alles dan te regelen. Heb de nodige papieren erbij
Beste Joop,
Heb je al op de pagina gekeken met de blog over importeren van een auto? Daar staan alle stappen op. Jij zult dan direct de groene kentekenplaten moeten aanvragen, als je verder alle belastingen al betaald hebt (Modelo 576, IVTM, tasas) en natuurlijk een empadronamiento of eigen woning hebt en een NIE.Dan dien je alles liefst met je certificado digital online in en heb je een paar dagen later je groene platen.
Se agradece el post. Yo acabo de regresar a España y vengo con el coche con matrícula de Países Bajos desde el 2018. En la ITV me piden el deel II del kentekenbewijs el cuál no encuentro por ningún sitio ni sé cómo es, pero según he entendido en la web del rdw, sólo se recibe si exportas el coche de Países Bajos… Sin embargo, en la misma web te dicen que no avises de la exportación de tu coche hasta que no esté matriculado en España… Entonces cómo consigo ese documento? o es un documento que tengo que tener desde el principio? Porque empiezo a pensar que he perdido ese deel II y me estoy volviendo algo loca…
Hola Rosa,
Para importación de tu coche necesitamos toda la documentación original del país de origen. De los Países Bajos entonces, es I, II, III o Ia, Ib y II o la tarjeta como tarjeta de crédito. En el caso que perdiste unos de los documentos, puedes pedir una tarjeta nueva na través de la pagina web de RDW (https://vervangendkentekenbewijsaanvragen.rdw.nl/particulier/productselectie)
Enviarán a tu dirección en los Países Bajos.
Hi Laurens,
Nu startende het proces om nl kenteken auto hier op Ibiza in te voeren. een oude klant van jou en vriendin van mij houdt echter haar hart vast vanwege de “custom edition” aangezien zij enkel met haar trekhaak een rompslomp proces had. Echter net met Kia gebeld in NL en die zeggen dat het vrijwel niet voorkomt dat hij niet geimporteerd wordt door custom banden etc, enkel alleen vaak trekhaak panoramadakje etc. Jij enig idee hiervan? Groetjes
Hoi,
Op alles wat niet origineel is vanaf fabriek en niet standaard op hun specificatielijst, wordt de auto op afgekeurd in Ibiza bij de ITV. Nederland is veel soepeler dan Ibiza. Als er vreemde banden op zitten die niet in de standaardspecificatielijsten staan, dan heb je (grote) kans dat die niet worden toegelaten.
Ga in geen geval af op wat een dealer in NL zegt. Zij importeren hem immers niet hier.
Beste Laurens, ons is hier in de provincie Grenada verteld dat deel 2 van het exportformulier van de RDW absoluut nodig is. Wij zouden aan iemand in Nederland kunnen vragen om onze auto voor export aan te melden, maar dan komt het exportformulier op zijn naam te staan. Weet je of dat een probleem is? Voor alle duidelijkheid: de auto is in Spanje en is al door de ITV goedgekeurd voor toelating. Alvast bedankt voor je reactie.
Beste Machiel, bij de import van een auto is het belangrijk dat de auto op je naam staat of dat je een factuur hebt van aankoop bij een dealer. Als de auto op je naam staat vanuit NL, dan is bij Tráfico niet meer nodig dan het originele kentekenbewijs (pasje of papieren versie Ia, Ib, II), je NIE, je paspoort, empadronamiento of bewijs eigenwoning d.m.v. Nota Simple, de betaalde IVTM, de betaalde importbelasting Modelo 576, de betaalde tasas 1.1 (€99,77) en de fichas técnicas van de ITV (3 stuks). Staat de auto niet op je naam, dan ook nog een originele factuur waaruit blijkt dat je de auto hebt gekocht van een dealer.
Als een ander de deze papieren indient, dan moet je uiteraard een modelo de autorización opstellen en er bij doen. Dit alles dien je in via het Registro Electrónico van DGT met je certificado digital en of Cl@ve.
De auto hoeft NIET eerst afgemeld te worden bij RDW als exportauto. Dat kan als je het Spaanse kenteken hebt via de site van RDW achteraf. Als je vooraf de auto voorziet van “exportplaten”, dan zou ik al direct een “matrícula temporal” aanvragen in Spanje.
Dank je, Laurens! Stel ik zeer op prijs. Zou het kunnen dat de eisen hier in Granada net iets anders zijn? Ons is verzekerd dat de auto eerst aantoonbaar uitgevoerd moet zijn via dat deel 2 van het exportformulier.
Door wie is dat “verzekerd”? Door DGT (Tráfico)? Want de enige instantie die daar over gaat is DGT. Ik heb vele auto’s geïmporteerd en geen enkele keer aan deze eis moeten voldoen. Ik meld ná het Spaanse kenteken de auto af bij RDW als export en niet vooraf.
We hebben hier een lokaal een Engelsman gevonden die buitenlanders, waaronder ook regelmatig Nederlanders, helpt bij het importeren en registreren van hun auto. Die heeft ons dus verteld dat een exportformulier noodzakelijk is.
Ik zie dat zelf inderdaad niet terug op de website van de DGT. Maar zijn reactie daarop was dat Spaanse overheidswebsites notoir onbetrouwbaar zijn…
Ik heb al een digitaal certificaat en die autofirma geïnstalleerd, dus in principe zou ik de aanmelding zelf online moeten kunnen doen. Er zijn best veel stappen nodig als ik de website van de DGT (sede.dgt.gob.es) bekijk, maar ‘paso a paso’ zouden we toch een eind moeten komen.
Oké, dus niet Tráfico. Zoals ik al zei is dat echt onnodig voor Tráfico. Alleen: Aanvraagformulier Modelo ES 01, NIE, Paspoort, empadronamiento of Nota Simple niet ouder dan drie maanden, Importbelasting Modelo 576, Wegenbelasting IVTM, NL kenteken en de drie Fichas Técnicas van ITV, Tasas 1.1 (€99,77). En dan indienen via Registro Electrónico met je certificado digital. Daarna krijg je vanzelf bericht dat je het kenteken mag ophalen en al je originele meenemen.
Daarna bij RDW online afmelden en direct verzekeren.