Selecteer een pagina

Je hebt eindelijk die stap gemaakt en gaat emigreren naar Spanje en dan nog wel naar het geweldige eiland IBiza.

Je pakt je hele hebben en houwen op stopt dat in en op je auto. De rest gaat met de verhuizer.

Je rijdt met je auto met Nederlandse kenteken op Ibiza rond. Je hebt ooit wel eens iets gehoord dat je maar zes maanden met een buitenlands kenteken in Spanje mag rijden, maar hé, wie doet je wat. “Als je aangehouden wordt zeg je toch gewoon dat je net ben aangekomen?” Dat zijn van diegene adviezen die gegeven worden op Facebook en andere social media. Sommigen zeggen ook “ik rijd al vijf jaar met een Nederlands kenteken rond op IBiza, je krijgt toch nooit controle (in de zomer….)”

Dat is als iemand jou het advies geeft nooit een rijbewijs te halen, want die persoon is nog nooit gepakt. Zou je dat advies opvolgen? ……

Maar goed, jij wil liever de auto op Spaans kenteken zetten. Gaat dat net als in Nederland bij overschrijven? Even naar de Bruna of Jumbo gaan (postagentschap) en snel even overschrijven. Nee dat gaat helaas niet zo.

Elke auto in Spanje moet een officieel document van toelating op de weg hebben. Jouw auto die uit Nederland komt heeft dat niet. Dus daar moet je voor zorgen. Daarna moet je diverse belastingen betalen en krijg je uiteindelijk je kentekenplaten. Makkelijk toch …. Toch nemen velen een gestor hiervoor. Ik hoor zelfs prijzen van €900,- voor het hele proces, exclusief de belastingen. 

Als je de volgende stappen volgt, dan zou het goed moeten gaan.

Stap 1️⃣ ITV keuring

Voor elke auto moet dus een document afgegeven zijn dat de auto op de Spaanse weg mag rijden. Daarvoor mij hij gekeurd worden. Ja ook jouw gloednieuwe SUV van een jaar oud. Hij moet voldoen aan de beschrijving zoals hij door de fabrikant op de weg is gezet.

Je gaat naar de ITV in Santa Gertrudis (locatie https://goo.gl/maps/KsTqXUssxfRFGZ1BA

20200112-itv-03.jpeg
Afbeelding.png
ITV station in Santa Gertrudis

Je meld je aan bij de informatiebalie en je zorgt dat je de volgende documenten bij je hebt.

  • ID en of paspoort en een kopie
  • NIE en een kopie
  • Groene residencia en een kopie
  • alle kentekenpapieren (Deel I, II en III of pasje + tenaamstellingscode)
  • 3 overtrekken van het chassisnummer (facsímiles del bastidor: je legt een wit papier op het chassisnummer en gaat er met een potlood overheen)
  • een COC verklaring; dat is een document van de importeur/fabrikant van de auto waarop staat hoe de auto destijds uit de fabriek is gekomen.  Heb je die niet? Vraag deze dan aan bij je autodealer. (helaas niet gratis)
  • factuur van de auto i.v.m. hoe klant je al eigenaar bent (>zes maanden)
  • als je eenvertegenwoordiger bent van de eigenaar: ook jouw NIE en ID 

De techneuten gaan minutieus te werk om te kijken of de auto echt voldoet aan wat er op papier staat. Als dat niet het geval is door extra asesores, dan wordt hij afgekeurd. Let dus op zelf gemonteerde onderdelen! Haal die er even af.

Na de keuring krijg je na twee tot zes weken het bewuste document waarmee je verder kunt.

Kijk voor achtergrond info op:

http://www.conselldeivissa.es/portal/p_20_contenedor1.jsp?seccion=s_fpro_d4_v1.jsp&contenido=15627&tipo=3&nivel=1400&layout=p_20_contenedor1.jsp&codResi=1&language=es&codMenu=498

Stap 2️⃣ Belasting betalen

Ja hoor, weer belasting betalen. Om de auto in Spanje op kenteken te zetten moet je belasting betalen. Hoewel je zou denken dat je in één Europa woont en dus gewoon met die auto naar een ander land mag verhuizen, betaal je dus wel belasting vanwege invoer. Je zou echter vrijstelling kunnen krijgen. Die moet je aanvragen.

Hoeveel belasting je moet betalen is afhankelijk van de type auto en de CO2 emissie. 

Ga naar de volgende pagina

https://www1.agenciatributaria.gob.es/wlpl/OV19-M576/index.zul

en vuil in. Er komt automatisch een bedrag uitrollen wat je direct online kunt betalen.

Dan mag je ook nog de motorrijtuigenbelasting betalen bij de gemeente. Ga naar de site van jouw gemeente waar je woont en zoek bijvoorbeeld naar “impuestos vehículos”.

Als voorbeeld voeg ik die van Santa Eulària hierbij.

https://www.santaeularia.com:4455/autoliqVehic.aspx

Vul die pagina in en er komt automatisch het bedrag uitrollen voor het hele jaar dat je verschuldigd bent. 

Stap 3️⃣ Auto aanmelden bij Tráfico (DGT)

Nadat je de belastingen betaald hebt, maak je online een afspraak bij DGT. Dat is nodig om je auto aan te melden voor je kenteken en je platen. 

Ga naar de site van DGT en maak een online afspraak.

https://sede.dgt.gob.es/es/vehiculos/matriculaciones-de-vehiculos/matriculacion-ordinaria/index.shtml

Neem alle bewijzen mee van de ITV, de belastingen, NIE, paspoort of ID. Bij DGT zorgen ze dat de auto is ingeschreven en kun je kentekenplaten gaan bestellen.

Je schroeft ze op je auto en rijden maar. Op naar de volgende stap.

Stap 4️⃣ Verzekeren

Uiteraard moet je je auto verzekeren in Spanje. Neem daarvoor contact op met een verzekeraar. Die zijn er genoeg met online aanbiedingen. Je kunt ook naar je eigen bank gaan. Die bieden ook verzekeringen aan.

Stap  5️⃣ Auto aanmelden als export

Omdat je auto nu op kenteken staat in Spanje moet je de auto nog aanmelden bij de RDW in Nederland dat deze formeel is geëxporteerd. Dat is nodig, zodat de auto niet meer in Nederland staat geregistreerd. 

Je gaat naar de volgende site:

https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/exporteren/auto-exporteren

Je hebt twee situaties: de auto is nog in NL of niet meer. Ik ga er vanuit dat de auto in IBiza is en dus op Spaans kenteken staat.

In dat geval klik je op 

https://www.rdw.nl/particulier/formulieren/melding-export

Je vult dat formulier in en voegt de bijlagen van bewijs van het Spaanse kenteken bij.

Daarna is deze afgemeld bij de RDW in Nederland.

Je mag nu door naar de volgende en laatste stap.

Stap 6️⃣ BPM terugvragen

In Nederland kennen we de BPM. In Spanje niet. Je mag die in Nederland BPM terugvragen vanwege export. 

Hoeveel je terugkrijgt is afhankelijk van wat er betaald is aan BPM en hoe oud de auto is bij export. Waarschijnlijk weet je niet hoeveel BPM jij hebt betaald, want dat zat namelijk in de prijs van de auto. Wil je weten hoeveel jij aan BPM betaald hebt, klik dan op https://www.rdw.nl en voer je kenteken in. Klik daarna op het tabblad “fiscaal”; daar zie je hoeveel BPM voor jouw auto in rekening is gebracht.

Klik op de volgende link om het formulier te downloaden voor de teruggave van de BPM.

https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/verz_terugg_bpm_export_ned_kenteken_bpm0451z19fol.pdf

Vul dat formulier helemaal in en stuur dat met de bewijzen binnen 13 weken naar het op dat formulier genoemde adres in Groningen. 

Ze maken de BPM over op het bij de belastingdienst bekende rekeningnummer. Kennen ze dat niet meer, dan krijg je vanzelf bericht.

En nu is de gehele procedure afgerond. Veilige kilometers toegewenst!