Je hebt eindelijk die stap gemaakt en gaat emigreren naar Spanje en dan nog wel naar het geweldige eiland IBiza.

Je pakt je hele hebben en houwen op en stopt dat in en op je auto. De rest gaat met de verhuizer.

Je rijdt met je auto met Nederlandse kenteken op Ibiza rond. Je hebt ooit wel eens iets gehoord dat je maar zes maanden met een buitenlands kenteken in Spanje mag rijden, maar hé, wie doet je wat. “Als je aangehouden wordt zeg je toch gewoon dat je net ben aangekomen?” Dat zijn van die adviezen die gegeven worden op Facebook en andere social media. Sommigen zeggen ook “ik rijd al vijf jaar met een Nederlands kenteken rond op IBiza, je krijgt toch nooit controle (in de zomer….)”

Dat is als iemand jou het advies geeft nooit een rijbewijs te halen, want die persoon is nog nooit gepakt. Zou je dat advies opvolgen? ……

Maar goed, jij wil liever de auto op Spaans kenteken zetten. Gaat dat net als in Nederland bij overschrijven? Even naar de Bruna of Jumbo gaan (postagentschap) en snel even overschrijven. Nee dat gaat helaas niet zo.

Elke auto in Spanje moet een officieel document van toelating op de weg hebben. Jouw auto die uit Nederland komt heeft dat niet. Dus daar moet je voor zorgen. Daarna moet je diverse belastingen betalen en krijg je uiteindelijk je kentekenplaten. Makkelijk toch …. Toch nemen velen een gestor hiervoor.  

Als je de volgende stappen volgt, dan zou het goed moeten gaan.

Stap 1️⃣ ITV keuring

Voor elke auto moet dus een document afgegeven zijn dat de auto op de Spaanse weg mag rijden. Daarvoor mij hij gekeurd worden. Ja ook jouw gloednieuwe SUV van een jaar oud. Hij moet voldoen aan de beschrijving zoals hij door de fabrikant op de weg is gezet.

Je gaat naar de ITV in Santa Gertrudis (locatie https://goo.gl/maps/KsTqXUssxfRFGZ1BA

Je meld je aan bij de informatiebalie en je zorgt dat je de volgende documenten bij je hebt.

  • ID en of paspoort en een kopie
  • NIE en een kopie
  • Groene residencia en een kopie (is niet verplicht als je een auto op je naam wilt hebben)
  • alle kentekenpapieren (Deel I, II en III of pasje + tenaamstellingscode)
  • 3 overtrekken van het chassisnummer (facsímiles del bastidor: je legt een wit papier op het chassisnummer en gaat er met een potlood overheen)
  • een COC verklaring; dat is een document van de importeur/fabrikant van de auto waarop staat hoe de auto destijds uit de fabriek is gekomen.  Heb je die niet? Vraag deze dan aan bij je autodealer. (helaas niet gratis)
  • factuur van de auto i.v.m. hoe lang je al eigenaar bent (>zes maanden, als je wilt aantonen dat je de auto meeneemt als deel van de emigratieboedel) 

De techneuten gaan minutieus te werk om te kijken of de auto echt voldoet aan wat er op papier staat. Als dat niet het geval is door extra asesores, dan wordt hij afgekeurd. Let dus op zelf gemonteerde onderdelen! Haal die er even af.

Na de keuring krijg je na twee tot zes weken het bewuste document waarmee je verder kunt.

TIJDELE KENTEKENPLATEN

De procedure na de iTV duurt nogal lang. Als het binnen een paar weken helemaal geregeld zou zijn dan zou dat fijn zijn. Maar het afgeven van het officiële iTV document duurt al (veel te) lang. Daarna ook nog naar de belastingdienst en Tráfico. Verstandig is dan ook dat je tijdelijke platen aanvraagt bij Tráfico. Daar ¡voor moet je een (online of via telefoonnummer 060) afspraak maken bij Tráfico.
Je betaalt vooraf de tasas (de leges) voor je tijdelijke platen met Modelo 791

Je vult vervolgens het aanvraagformulier in en volgt de stappen van Tráfico

Stap 2️⃣ Belasting betalen

Ja hoor, weer belasting betalen. Om de auto in Spanje op kenteken te zetten moet je belasting betalen. Hoewel je zou denken dat je in één Europa woont en dus gewoon met die auto naar een ander land mag verhuizen, betaal je dus wel belasting vanwege invoer. Je zou echter vrijstelling kunnen krijgen. Die moet je aanvragen.

Hoeveel belasting je moet betalen is afhankelijk van de type auto en de CO2 emissie. 

Dan mag je ook nog de motorrijtuigenbelasting betalen bij de gemeente. Ga naar de site van jouw gemeente waar je woont en zoek bijvoorbeeld naar “impuestos vehículos”.

Stap 3️⃣ Auto aanmelden bij Tráfico (DGT)

Nadat je de belastingen betaald hebt, maak je online een afspraak bij DGT. Dat is nodig om je auto aan te melden voor je kenteken en je platen. 

Stap 4️⃣ Verzekeren

Uiteraard moet je je auto verzekeren in Spanje. Neem daarvoor contact op met een verzekeraar. Die zijn er genoeg met online aanbiedingen. Je kunt ook naar je eigen bank gaan. Die bieden ook verzekeringen aan.

Stap  5️⃣ Auto aanmelden als export

Omdat je auto nu op kenteken staat in Spanje moet je de auto nog aanmelden bij de RDW in Nederland dat deze formeel is geëxporteerd. Dat is nodig, zodat de auto niet meer in Nederland staat geregistreerd. 

Je mag nu door naar de volgende en laatste stap.

Stap 6️⃣ BPM terugvragen

In Nederland kennen we de BPM. In Spanje niet. Je mag die in Nederland BPM terugvragen vanwege export. 

Hoeveel je terugkrijgt is afhankelijk van wat er betaald is aan BPM en hoe oud de auto is bij export.

En nu is de gehele procedure afgerond. Veilige kilometers toegewenst!