Wij krijgen vaak de vraag om een SL op te richten op Ibiza. Een SL is vergelijkbaar met een BV in Nederland.

Maar bij het oprichten en het werken moet een SL zijn er wel wat verschillen met Nederland. Ook als je al vast wat wilt gaan doen met een onderneming nog voordat je een SL opgericht hebt, zijn er wel wat aandachtspunten.

Ik neem je even mee.

De oprichting

Als je een SL wilt oprichten dan moet je in Spanje een paar stappen in volgorde volgen.

Dat zijn:

– een naam verzinnen en aanvragen (Registro Mercantil)

– een bankrekening openen

– kapitaal storten

– oprichtingsakte opstellen en laten passeren bij de notaris

– inschrijven het Registro Mercantil

– naar de bank met geregistreerde stukken en bankrekening actief maken.

Sinds 1 januari 2023 is ook de snelle oprichting met 1 euro mogelijk via Circe met één formulier (DUE). Dit kan alleen voor standaard SL´s zonder speciale toestanden of wensen.

Wil je meerdere SL´s oprichten, zoals bijvoorbeeld een holding en een dochtermaatschappij let er dan op dat je eerst de ene moet oprichten en als die helemaal is opgericht én geregistreerd, pas dan kun je een dochtermaatschappij oprichten. In Nederland gaat dat allemaal tegelijkertijd.

Aandachtspunten

1. aankopen vóór oprichting

In Nederland worden vaak aankopen gedaan voordat de BV is opgericht. We noemen dat de voorperiode van de BV in oprichting. Na oprichting worden alle rechtshandelingen toegerekend aan de BV.

MAAR, …. in Spanje kan en mag dat nog niet. De SL bestaat nog niet en kan dus niets kopen of doen. Nee, ook jij als privé persoon kan geen aankopen doen voor een SL die niet bestaat. Dat zijn geen kosten voor die SL en de IVA (=BTW) is dus niet aftrekbaar. Doe je toch vast aankopen voor de SL die nog niet bestaat, dan kun je hoogstens die zaken inbrengen als kapitaal. Maar dat is niet wat je wilt.

2. Rekening courant met de aandeelhouder

In Nederland is het vrij gebruikelijk dat de aandeelhouder een rekening courant met zijn/haar eigen BV heeft en dat gebruikt als een soort bankrekening. Je betaalt iets voor de BV of de BV betaalt iets voor jou of je hebt even wat geld nodig en je stort weer wat terug. Allemaal geen probleem via de rekening courant. MAAR, …… in Spanje vindt men (lees de banken en de belastingdienst) dit eng en kijkt men hier met grote argusogen tegenaan. Dan denkt men al gauw dat je boel aan het “flessen” bent. �Je kunt wel lenen van de SL of aan de SL, maar dan wel met een overeenkomst en met een doel. Sterker nog, een leningsovereenkomst tussen SL en de aandeelhouder zal bij de AEAT 😊 belastingdienst) geregistreerd moeten worden. Althans is wel aan te bevelen.

Klinkt allemaal ingewikkeld, maar dat is het niet. In Spanje moet een en ander wel heel zorgvuldig gebeuren en volgens de regeltjes. Het is wat minder flexibel dan in Nederland.