Je ziet het wel vaker “Se Traspasa”. Oftewel “ter overname” een barretje of restaurantje of zo. Helemaal verliefd en verblind door de zon besluit je het maar te doen. Je hebt altijd zo graag al een een barretje willen hebben. En ach, je bent een frequente bezoeker van de horeca, dus jij zult het ook wel weten hoe het moet, toch?

💡Ik geef je wat tips.

1] Horeca is een vak! Hospitality moet je in je hebben en kun je verder heel veel over leren. Belangrijke zaken: juiste inkoop, proces in de keuken of aan de bar/terras, aansturen van personeel, het vinden en houden van het juiste personeel, continu scherp zijn op klantgedrag, én een dienstverlenende houding. (en nog veel meer…)

2] Als je toch wat wilt overnemen, “Wat neem je over?” Zit er een vergunning op het pand, welke vergunning, heb jij aanvullende vergunningen nodig. Let er op dat NL horecadiploma’s niet geldig zijn in Spanje. Speciale vergunningen om te werken met ‘alimentos’ zul je moeten hebben.

3] Personeel. Neem je alle personeel over? Of wil jij dat niet? Denk aan eventueel vast personeel met het risico van afkoopsommen bij ontslag. Loopt je belangrijkste kok meteen weg na overname? Let dus op key-persons in je bedrijf. Zorg dat je met ze gesproken hebt voor de overname.

4] Financieel: zijn er schulden (huur, energie, belastingen, boetes), neem je die over (zo niet, zijn ze afgelost, is het contractueel goed geregeld, …). Is de overname prijs wel marktconform? Waarom wil de verkoper er vanaf? 

5] De locatie. Wie is eigenaar van het pand? Wat gaat die eigenaar doen met het pand (bijv. een plotselinge niet aangekondigde verbouwing…) , wat mag wel en wat niet, wordt het huurcontract wel verlengd (o.a. Teatro Peyrera…)

6] Businessplan. Hoe ziet jouw businessplan er uit voor de komende periode (temporada). Wat moet je verdienen en hoe ga je dat doen? Wat is er voor nodig? Denk ook aan marketing (op social media). Klanten komen zelfden vanzelf. De beste reclame is overigens “no-budget-marketing” (mond op mond reclame). Heb je marktonderzoek gedaan? 

❗️Laat je vooral adviseren hoe je een en ander gaat doen. Spreek je nog geen vloeiend Spaans, laat je dan bijstaan door een NL-adviseur en een Spaanse jurist/advocaat die alles voor jou goed regelen. Anders spat jouw romatische droom direct uit elkaar en wordt het een nachtmerrie.