Processed with MOLDIV

Je hebt je businessplan klaar, je doelgroepen geformuleerd, je marketing en PR aanpak goed doordacht, je social media accounts en website in de lucht en ….. je ideale pandje gevonden om jouw bedrijf te starten. Gaan dus! Maar dan …. Dan komt de verhuurder ineens met de “verplichting” dat via jouw huur een percentage van de omzet aan gemeentelijke heffingen afgedragen moet worden. Oh ja? ¿Verdad?

Hoezo dan vraag je hem vriendelijk. “Sí, hombre, hay que pagarlo.” Vroegen ze aan mij of dat klopt. Dus ik geef het advies om dat op papier te zetten en te vragen op welke wet dat is gebaseerd. Na een week nog steeds geen reactie van de verhuurder.

Mijn hoofd maakt ondertussen overuren om na te denken over welke heffing hij het heeft. Ik kom niet verder dan normale belastingen; maar ja die betaal je niet via de huur. En leges aan de gemeente; die je ook niet via de huur betaalt en die zijn bovendien niet omzetafhankelijk. Zou het dan toch; dat een local probeert via een contract extra geld te krijgen van een goedgelovige buitenlander? Gelukkig waren deze ondernemers goed bij geest en hadden ook twijfels. Maar voor hetzelfde geld ben je blind vanwege je ondernemersdroom en teken je je contract.

Inmiddels gaat de huur dus niet door en moeten de ondernemers opnieuw zoeken naar een ander pandje. Want de ondernemersdroom bij hen is gelukkig niet weg. Let dus alsjeblieft op waar je voor gaat tekenen. Ook, of juist, op het pirateneiland Ibiza.

Wat eventueel zou kunnen is dat je een pand huurt met daarin inventaris of dat je een bestaande zaak overneemt en er zit goodwill op die zaak, Dan is het niet vreemd dat je een bepaald bedrag betaalt voor de inventaris en of goodwill. Als je dat niet ineens kunt, wordt wel eens een bepaald percentage van de omzet afgesproken. Mara die is uiteraard niet voor de gemeente, maar voor de overdrager van die inventaris (de verhuurder dus).

Kortom, blijf alert op dit soort zaken.